NotíciesEl buc oceanogràfic García del Cid del CSIC compleix 40 anys


Vaixell oceanogràfic García del Cid. Imatge: UTM
20 Setembre 2019

Va salpar per primer cop l’any 1979. El buc Oceanogràfic García del Cid del CSIC compleix 40 anys en actiu. Per celebrar-ho, s'ha organitzat un acte a bord del vaixell, avui, al Moll d'Espanya, al port de Barcelona, on està atracat.

El (B/O) García del Cid és un vaixell d'investigació oceanogràfica multipropòsit amb capacitat regional. Botat en 1979, va ser dissenyat per a la investigació de recursos pesquers. Així doncs, tenia algunes peculiaritats com un laboratori en coberta. Al llarg dels anys ha estat reformat i adaptat, per incorporar noves tecnologies i instrumentació per a la investigació marina en diversos camps, com l'oceanografia física, les pesqueries, la biologia marina, la geologia i la geofísica marina.

El vaixell està integrat dins de la Infraestructura Científic Tècnica Singular (ICTS-FLOTA), finançada pel Ministeri de Ciència Innovació i Universitats i composta per 10 vaixells oceanogràfics de diferents característiques i grandària.
Classificat dins de la flota oceanogràfica com a "vaixell regional", té una eslora de 37,20 metres i una autonomia de 5700 milles o 12 dies. Actualment, la tripulació del B / O García del Cid està composta per catorze persones, i té capacitat per allotjar fins a 12 científics i tècnics durant el desenvolupament de les campanyes d'investigació.

El García del Cid, que pertany al CSIC, té la seva base a Barcelona i el seu manteniment anual habitualment es realitza a Vigo. La Unitat de Tecnologia Marina (UTM) del CSIC és la responsable de la gestió integral del vaixell, així com del manteniment de l'equipament científic i aporta el personal tècnic per a la realització de les campanyes oceanogràfiques.

Aquest any el vaixell ha realitzat campanyes de recerca en l'àmbit de l'oceanografia per a projectes del Pla Estatal d'R+D+I, ha col·laborat amb la Universitat en la realització de pràctiques d'estudiants de Grau i amb el sector públic-privat en la realització d'estudis ambientals i la verificació d'equips.

Entre les últimes campanyes que s'han realitzat amb el García del Cid, es poden destacar les dels projectes del ICM-CSIC BIOGAPS, per estudiar els factors químics, ecofisiològics i ambientals que governen la producció i reciclatge de volàtils traça en l'aigua de mar, i la seva influència en el medi ambient, a la Mediterrània; el projecte RESNEP, que estudia les reserves marines d'interès pesquer com a eina de gestió per recuperar pesqueries; i el projecte de la UB UNIBARNA, una campanya de formació per introduir els estudiants en les metodologies utilitzades en les campanyes oceanogràfiques i familiaritzar-los amb els vaixells oceanogràfics.