NotíciesFrancesc Piferrer ingressa a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona


Sessió de recepció de l'Acadèmic electe Dr. Francesc Piferrer, RACAB. / Foto: Vicens Tomàs
14 Novembre 2019

Dijous 14 de novembre va tenir lloc a la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) la sessió pública de recepció de l'Acadèmic Dr. Francesc Piferrer i Circuns, professor d’investigació del Institut de Ciències del Mar del CSIC.

Piferrer centra la seva recerca en l’estudi de las relacions entre el factors ambientals i la expressió gènica que configura e fenotip. Més concretament, investiga els mecanismes epigenètics implicats en la integració de la informació genètica i ambiental en determinació del sexe en peixos.. Així mateix, el seu grup ha desenvolupat marcadors moleculars per identificar el sexe, l’edat, l’estat de domesticació, la susceptibilitat a malalties i l’exposició a condicions ambientals adverses, amb importants implicacions en la gestió dels recursos vius per a l’aqüicultura i pesca. Durant l’acte, el investigador va llegir la seva memòria d'ingrés, titulada "La determinació del sexe en els vertebrats: canvis de paradigma i noves eines en biologia aplicada". El discurs de resposta fou llegit per l’acadèmic numerari Excm. Sr. Dr. Xavier Bellés.

Amb aquest nomenament, Piferrer s'incorpora a la Secció 5a Biologia i ocupa la plaça de Fisiologia de peixos. La seva medalla és la núm. 58 que, entre d’altres, amb anterioritat havia portat l’Excm. Sr. Carles Bas i Peired, antic membre i director de l’Institut de Ciències del Mar, i actualment acadèmic emèrit de la RACAB. La sessió va ser presentada pel president de la RACAB, Excm. Sr. Dr. Joan Jofre, acompanyat de la secretària general de l’entitat, Excm. Sra. Dra. Montserrat Torné; i del director de l’Institut de Ciències del Mar, el Dr. Josep Lluís Pelegrí.