NotíciesFrancisco Cornejo, investigador de l'ICM, entre els 30 millors del programa Marie Skłodowska-Curie.


Francisco Cornejo, investigador del ICM.
13 Març 2017

Francisco Cornejo, investigador del grup de la Silvia Acinas del departament de Biologia Marina i Oceanografia de l'ICM, és l'únic espanyol entre els 30 millors candidats seleccionats dins del programa Marie Skłodowska- Curie, que celebra 20 anys de suport a l'excel·lència investigadora i ha beneficiat a un total de 100.000 científics des dels seus inicis.

Per marcar aquesta fita, i coincidint a més amb el 150 aniversari del naixement de Marie Skłodowska-Curie, la Unió Europea ha seleccionat a 30 prometedors científics i científiques de diferents disciplines, que van aconseguir la major puntuació en la convocatòria de projectes individuals en 2016, a la qual es van presentar un total de 8916 propostes de recerca.

F. Cornejo centra la seva recerca en l'estudi de les relacions simbiòtiques entre microorganismes marins amb l'objectiu d'entendre com aquesta cooperació permet l'èxit d'aquestes espècies a la naturalesa. Una de les majors innovacions de l'evolució ha estat l'aparició de la cèl·lula eucariota, l'origen de la qual, segons la Teoria de la Endosimbiosis de Linn Margulis, resideix en l'associació de diferents cèl·lules procariòtiques o bacterianes. "Els processos evolutius que han donat lloc a aquest tipus d'esdeveniments, com, per exemple, l'aparició dels cloroplasts, són difícils d'estudiar a causa que ocorren a escales de temps de milions d'anys" afirma Fran Cornejo. El seu projecte, denominat UCYN2PLAST, tractarà d'esclarir l'evolució dels orgànuls mitjançant l'estudi d'un sistema simbiòtic compost per un alga unicel·lular i un bacteri que podria estar perdent la seva identitat com a espècie per convertir-se en un orgànul "fixador" de nitrogen. "El paral·lelisme entre aquest sistema i el que va donar lloc als orgànuls en els eucariotes fa que aquesta simbiosi sigui un model únic per a la comprensió de l'evolució dels orgànuls" recalca l'investigador.

El programa Marie Skłodowska- Curie finançarà aquest estudi durant 3 anys, dels quals els dos primers es duran a terme en la University of Califòrnia, Santa Creu (UCSC) als Estats Units i, el tercer any, en la Station Biologique de Roscoff (SBR) a França.