NotíciesL'ICM organitza el Simposi Internacional sobre Proliferacions de Meduses


Dibuixos: Ernesto Azzurro (www.fishars.com)
30 Maig 2016

Del 30 de maig al 3 de juny, se celebra a L’Aquàrium de Barcelona el V Simposi Internacional sobre Proliferacions de Meduses, l’esdeveniment més important d’aquesta temàtica i que per primera vegada se celebra a Europa. El Comitè organitzador local està format per científics de l'ICM, amb Verónica Fuentes i Josep Maria Gili com a organitzadors principals, i per la Universitat d'Alacant i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i compta amb el suport de L'Aquàrium de Barcelona.

Uns 250 investigadors de 38 països assistiran a aquesta trobada, el programa inclou 130 presentacions orals i més de 100 pòsters. Fins data d’avui, segons els organitzadors aquesta és l’edició que congrega major assistència i treballs presentats La celebració d'aquest simposi va néixer de la demanda tant social com científica d'unir esforços per comprendre i buscar solucions a un dels fenòmens més destacats de les últimes dècades en els oceans, la proliferació de meduses i altres organismes del plàncton gelatinós. Aquestes proliferacions són degudes al canvi climàtic global i la influència de l'home en els oceans (contaminació, construcció d'infraestructures, escalfament dels oceans, eutrofització, sobrepesca).

 

En aquest context, els experts remarquen que no es pot afirmar quan hi haurà proliferacions de meduses perquè, fins i tot quan les condicions són favorables, els models no permeten prediccions més enllà de 24 o 48 hores abans.

 

Un problema creixent

En els últims anys, s'ha detectat un augment de la presència de meduses a costes de tot el món, amb els problemes que això suposa i l'aparició d'iniciatives per combatre'ls. Així, s'ha vist a la Mediterrània, en mars i oceans de tot Àsia i d'Austràlia. Els avenços en el coneixement del fenomen i en les propostes de solucions han estat notoris en els últims anys, fet que s'ha reflectit també en un increment important dels científics interessats pel tema i dels projectes de recerca a escales regional i global.

"Sempre interessa saber si hi ha un increment de meduses als mars del món i si això està relacionat amb el canvi climàtic", explica Verónica Fuentes, del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l'ICM. Pel que fa a aquest punt, la investigadora recalca que hi ha gent que parlarà d'increments deguts a l’escalfament global, però al simposi també hi van científics que subratllen que encara no tenim dades suficients per demostrar aquesta causa. "El que sí és cert -puntualitza Fuentes-, és que els problemes relacionats amb meduses van en augment i l'interès social a causa de problemàtiques diverses com el turisme, les pesqueries o l'aqüicultura, és un fenomen creixent".

Com a mostra d'aquest fet només cal repassar una mica la història de simposis de meduses: si bé en els primers predominaven els temes biològics, científics, en els dos últims predominen els temes d'interès social i econòmic, la qual cosa reflecteix l'estat actual de a temàtica. "Potser no hi ha prou dades científiques encara per confirmar hipòtesis, però el sentit comú ens diu que és un problema creixent i que segurament té a veure amb el major ús que fa l'ésser humà de les costes", reflexiona la biòloga.

Espècies invasores

Les meduses invasores també tenen lloc en el congrés. Un dels temes que han despertat més alarma és l'ampliació del Canal de Suez, que pot implicar un increment en l'entrada d'espècies invasores a la Mediterrània. En l'Est de la Mediterrània, a les costes de Turquia i Israel, han aparegut espècies extremadament urticants que, abans o després, vaticinen els experts, acabaran arribant a la Mediterrània Oest. En aquesta última regió s'han detectat més de deu espècies invasores, encara que no tan urticants com les primeres. A Àsia, un altre exemple, s'ha detectat l'increment d'espècies com Neopilema, una medusa gegant que causa molts problemes al sector pesquer.

En el simposi també hi tenen cabuda altres temes com la pesqueria de meduses, el seu nou ús en sectors com la cosmètica o l'alimentació animal i humana; i l'impacte d'aquests animals en els ecosistemes i en la salut, entre d'altres.

Durant els passats 15 anys s'han dut a terme 4 Simposis sobre proliferacions de meduses amb l'objectiu de sintetitzar informació, fomentar la col·laboració entre científics i destacar prioritats de gestió. Les anteriors edicions es van celebrar a Gulf Shores (Alabama, EUA) el 2000; a Gold Coast (Queensland, Austràlia), el 2007; a Mar de la Plata (Argentina), el 2010; i a Hiroshima (Japó) el 2013.

Més informació