Esdeveniments

Moby Dick o com capturar de la balena de Herman Melville

4 Maig 2016
19:00
Ubicació: 
Altres
Localització altres: 
Biblioteca Sagrada Família. Carrer de Provença, 380. Barcelona.
Impartida per: 
Jordi Lleonart
Filiació: 
Departament de Recursos Marins Renovables, ICM

Moby Dick és el nom d'una balena, d'una balena mítica, que va donar títol a la novel·la d’Herman Melville i que avui encara neda pels mars i oceans del nostre imaginari col·lectiu. Potser perquè Moby Dick és molt més que l'animal, que l’espècimen definit i classificat científicament segons la història natural. És el retrat d'una època en què la modernitat s'associà a una certa cultura balenera: no només la taxonomia, sinó també la caça i l'aprofitament de les balenes són aspectes que la novel·la descriu amb gran coneixement i minuciositat. Alhora, el cetaci de Melville simbolitza la lluita de l'ésser humà davant la natura i el mar la metàfora del misteri de l'existència.

En aquesta xerrada evocarem la captura de Moby Dick per endinsar-nos a la cultura marinera que mostra aquest clàssic de la literatura; amb una lectura científica que ens aproparà a la història natural de les balenes -del catxalot-, de la seva caça, i al diàleg entre el llenguatge científic i el popular en el coneixement d’aquests animals.

Activitat gratuïta emmarcada en el cicle "Ciència als clàssics de la literatura", del concurs Inspiraciència que organitza el CSIC.

Més informació: