NotíciesPrimera troballa de la relació entre les falles i l’aigua que entra a la Terra durant l’activitat tectònica


Model esquemàtic obtingut a partir de la distribució de velocitats sísmiques. El model mostra la serpentinització del mantell (en verd) en relació a l’activitat de la falla ‘F’. Imatge: Nature Geoscience
11 Març 2016

Un equip internacional liderat per la Universitat de Southampton (Regne Unit) i amb participació de César Ranero, investigador ICREA al Departament de Geociències Marines de l'ICM, ha descobert que les falles tectòniques controlen la quantitat d'aigua que entra a la Terra a diversos quilòmetres de profunditat. Els resultats, publicats a la revista Nature Geoscience, tenen implicacions a gran escala, ja que la reacció entre l'aigua marina (hidrosfera) i les roques (litosfera) a gran profunditat causa un intercanvi geoquímic que a més produeix energia i nutrients que poden ser usats per diversos ecosistemes anaeròbics.

Els científics van dur a terme els experiments en el marge continental de l'oest de la península Ibèrica. Allà es va produir la formació de falles al separar-se els continents d'Amèrica del Nord i d'Europa, fa uns 120 milions d'anys. El treball es basa en l'ús d'ones acústiques per determinar la distribució de la serpentinita, un mineral que es forma quan l'aigua marina entra en contacte amb roques profundes de peridotita, sota l'escorça terrestre.

"Els resultats de l'estudi indiquen que la quantitat de serpentinita que es forma a la base de cada falla és proporcional a el desplaçament d'aquesta falla, que al seu torn es relaciona amb la durada de la seva activitat tectònica", indica César Ranero.

El treball també estima la velocitat mitjana a la qual l'aigua del mar entra al mantell terrestre a través de les falles. "Aquest ritme és comparable a l'estimat per a la circulació de l'aigua en roques calentes a les dorsals oceàniques, on són comuns les formes de vida anaeròbica", conclou Ranero.

Article de referència

G. Bayrakci1, T. A. Minshull, D. S. Sawyer, T. J. Reston, D. Klaeschen, C. Papenberg, C. Ranero, J. M. Bull, R. G. Davy, D. J. Shillington, M. Perez-Gussinye, J. K. Morgan. "Fault-controlled hydration of the upper mantle". Nature Geoscience. doi:10.1038/ngeo2671