NotíciesFinalitza la campanya RETRO-BMC, liderada per l'ICM


4 Maig 2017

Del 8 al 28 d'abril, ha tingut lloc la campanya oceanogràfica RETRO-BMC, desenvolupada en el marc del projecte VA-DE-RETRO (Retroflexions de frontera oest: connexions en transports latitudinales i recirculacions de gir a l'Oceà Atlàntic, finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat del govern d'Espanya), amb l'objectiu de millorar la comprensió del funcionament de les retroflexions de frontera oest i les seves teleconexions.

A l'Atlàntic Sud te lloc un singular fenomen oceànic: la Corrent de Brasil, d'aigües càlides procedents del gir subtropical, es troba amb la Corrent de les Malvines, aigües fredes que arriben des del Pacífic a través de la regió antàrtica. En trobar-se, ambdues desvien bruscament la seva trajectòria, dirigint-se cap a l'oceà interior, generant la denominada retroflexió de la Confluència Brasil-Malvines, la qual cosa dóna el seu nom a la campanya RETRO-BMC.

Durant els 20 dies de campanya al vaixell oceanogràfic BIO Hespérides, ha participat un equip de 23 científics i 7 tècnics. Els científics vénen de l'Institut de Ciències del Mar (12 persones, inclòs el cap de campanya Josep Lluís Pelegrí), Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat Complutense de Madrid, Universitat de Buenos Aires, Universitat Nacional de la República d'Uruguai, Universitat de Sao Paulo i Universitat Federal de Rio de Janeiro. Tots els tècnics de suport a les tasques del vaixell, amb en Xavi Vidal al capdavant, formen part de la Unitat de Tecnologia Marina.

En una primera fase de la campanya es van realitzar treballs hidrogràfics al Canal de Beagle, investigant l'evolució de l'estuari en diferents fases de la marea. En la segona fase, el vaixell va treballar a la Confluència de Brasil-Malvines. Aquí es el gruix de la feina: estacions hidrogràfiques, estacions de microestructura, llançament de perfiladors i derivadors instrumentats, i la utilització d'un vehicle ondulant instrumentat, a més de tots els mesuraments en continu i l'anàlisi de les mostres d'aigua a bord del vaixell.

Diari de campanya i col·laboració amb les escoles

Durant tota la campanya, els investigadors han relatat els seus treball i experiències al diari de campanya. En aquest diari, publicat a la web de ICM Divulga, a partir dels testimonis dels seus protagonistes, els lectors poden conèixer de primera mà com es viu una campanya oceanogràfica, quin treball es realitza i com és la convivència a bord.

A més, durant el curs acadèmic 2016-2017 el projecte VA-DE-RETRO ha desenvolupat una important tasca divulgativa amb diverses escoles de primària i secundària de Barcelona. Els alumnes d'aquestes escoles han après sobre la física oceànica a través de tallers impartits per l'equip científic i, al costat d'altres escoles d’arreu de l’estat, han seguit la campanya i han sadollat la seva curiositat enviant preguntes al vaixell. Així s’ha establert un diàleg durant tota la campanya que ha estat publicat en la secció Peque-científics d'ICM Divulga.

El projecte realitzat en col·laboració amb les escoles culminarà amb el Primer Congrés de Petits Oceanògrafs, que tindrà lloc el pròxim 17 de maig a la seu de l'ICM, on totes els alumnes participants exposaran els seus treballs de recerca oceànica i mostraran tot allò que han après al llarg del projecte.