Notícies | 22 Novembre 2014

L'ICM acull la primera Assemblea General del projecte de la UE ICE-ARC (7PM)

Share

Des de 19 fins al 21 de Novembre, l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona va acollir la primera Assemblea General del projecte europeu "Gel, Clima, Economia - Recerca sobre el Canvi a l'Àrtic" (ICE-ARC).

Des de 19 fins al 21 de Novembre, l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona va acollir la primera Assemblea General del projecte europeu "Gel, Clima, Economia - Recerca sobre el Canvi a l'Àrtic" (ICE-ARC).
Aquest projecte europeu, finançat en la darrera convocatòria del 7è Programa Marc de la UE, te com a objectiu la observació dels canvis actuals i la predicció de l'evolució futura del gel marí Àrtic, així com la investigació de les conseqüències que aquests canvis tindran sobre l'economia de la zona, i quin serà el seu impacte social sobre els pobles indígenes l'habiten. ICE-ARC reuneix físics, químics, biòlegs, economistes i sociòlegs pertanyents a 21 instituts de 11 països de tot Europa. Amb un pressupost total de 11,5 milions d'euros, ICE-ARC és en l'actualitat una de majors iniciatives científiques europees encaminades a la comprensió i quantificació de les múltiples tensions que es deriven del canvi que està experimentant el medi marí àrtic.

El projecte ICE-ARC posa un especial èmfasi en el ràpid retrocés i el col·lapse de la coberta de gel marí de l'Àrtic, especialment evident durant els estius de l'hemisferi nord. La pèrdua completa gel marí estival pot ocórrer en un període molt curt de temps -de anys a dècades. La reducció, però, no es limita només a l'estiu: s'ha observat una disminució significativa de l'extensió del gel marí a totes les estacions de l'any, que, de continuar així, es traduirà en una temporada sense gel més llarga. El resultat del projecte serà una millor comprensió i capacitat de predicció de les alteracions que es produeixen i s'han de produir en l'ecosistema àrtic. Això proporcionarà una millor caracterització de la línia base que ha de servir per orientar les polítiques de la UE i les internacionals destinades a la protecció del medi marí de l'Àrtic. Un coneixement científic més que necessari en un moment en què ja està augmentant la pressió socioeconòmica a la zona, especialment en termes de l'explotació dels recursos naturals.

L'equip de l’ICM-CSC que participa en ICE-ARC està dirigit conjuntament per Pedro Elosegui i Marcos Portabella. L'equip és responsable del desenvolupament i el desplegament a l'Àrtic de plataformes autònomes amb GPS d'alta precisió per al seguiment de la dinàmica del gel marí i de l'oceanografia física de la capa marina superficial.

Més informació sobre el projecte ICE-ARC: http://www.ice-arc.eu/
y sobre la reunió en Barcelona: http://www.ice-arc.eu/2014/07/23/ice-arc-general-assembly/