La importància d'anotar-ho tot

 
pabelloaticm [dot] csic [dot] es (Pere Abelló )

Publicat a "Fondària" (Butlletí del Club d'Immersió Biologia), vol. 25 (1999): 7.

Tots hem sentit a parlar del canvi climàtic però també sovint pensem que no hi podem fer res per a canviar-ho o que és difícil estudiar-ho i és fora del nostre abast. Res més lluny de la realitat. Si bé per actuar sobre l'efecte hivernacle cal una mentalitat ecologista o conservacionista, en la qual no entraré ara, per contribuir a l'estudi del possible canvi climàtic només cal una mica de constància per part nostra.

Podem contribuir a l'estudi de l'evolució de les poblacions de peixos i invertebrats, fins i tot d'algues, d'una manera ben senzilla. L'únic que cal fer és anotar-ho tot, si més no allò del què n'estem segurs. Per exemple, és molt comú que molts de nosaltres anem a fer immersió o tan sols 'passejades' amb ulleres i tub, als mateixos llocs. Tots tenim una o dues zones preferides on ens capbussem sovint, ja sia per comoditat perquè és aprop d'on vivim o d'on passem l'estiu, o perquè ens agraden especialment, quelcom similar al 'local patch' dels ocellaires.

Quan anem a la platja amb la família, molts de nosaltres no ens sabem estar quiets 'fent bronze', agafem les ulleres i el tub i ens anem a mirar peixos, a aprofitar el temps. Doncs fent tan sols el petit esforç d'identificar les espècies que veiem (fet gratificant per sí mateix) i després anotar-les en una llibreta podem fer un important servei a la ciència. Penseu en la quantitat de dades que tindríeu si ho haguéssiu començat a fer fa uns anys.

Amb una bona base de dades d'aquest tipus es podrien documentar perfectament els canvis en les presències, absències i abundàncies de moltes poblacions, per exemple les pujades d'espècies d'aigües càlides cap al nord, un important fenomen que està tenint lloc avui dia. Abans no es veien fadrins i moltes altres espècies de peixos a la costa nord catalana, mentre que ara són espècies comunes. Potser ens pot semblar superflu apuntar que veiem sards o salpes, però no ho és. I si un dia deixen d'haver- n'hi? Abans no es veien sards imperials. Quan van començar a veure's? Espècies que avui són comunes fa uns anys no ho eren, mentre que espècies que abans eren comunes avui s'estan rarificant.

Un cop tinguem una bona sèrie de dades, llavors el que s'ha de fer és posar-les en comú, exposar-les i discutir-les i si són prou importants, publicar-les, col.locar-les en un web o donar- les a conèixer en reunions, ja sigui de club, interclubs o en congressos pròpiament científics. L'important és agafar la rutina d'anotar-ho tot, ja sia a casa, ben dinats, o al xiringuito de la platja després de fer la capbussada. I no deixar-ho per l'endemà que llavors segur que ja no ho fem.

Anoteu-ho tot, encara que avui no us sembli important. Animeu- vos! Segur que us agradarà d'aquí uns anys repassar les vostres anotacions. Potser descobriu vocacions literàries! Sabríeu quan va ser que vàreu veure aquell peix tan especial i podreu recordar quin any va ser que vàreu fer aquelles vacances a Eivissa. Penseu en els naturalistes del segle passat: Humboldt, Wallace, el mateix Darwin i molts d'altres. Ells ho anotaven tot i descrivien la natura. Observaven, s'hi fixaven i descrivien. I valoraven les seves observacions, anotacions i dibuixos. Nosaltres podem fer el mateix i potser fer-nos útils.
 

IMAGE GALLERY