Capacitats científiques i tècniques
Biodiversitat, funcionament i salut dels ecosistemes marins
-
Duem a terme un control a llarg termini en matèria de biogeoquímica i biodiversitat i avaluem les conseqüències del canvi climàtic en els ecosistemes costers.
-
Descrivim l’escalfament de les aigües marines, l’acidificació i la biodiversitat microbiana al mar Mediterrani i elaborem pronòstics per al litoral català.
-
Analitzem la fotodegradació i la biodegradació dels compostos químics, des de protectors solars i plàstics fins a carboni orgànic natural; a més, desenvolupem detectors per analitzar la matèria orgànica dissolta fluorescent que alliberen els plàstics en les aigües marines.
-
Desenvolupem els coneixements científics (criteris i indicadors de diverses pressions a les aigües costeres i de mar obert) per definir l’estat del medi marí, un repte significatiu en la implementació de la Directiva Marc sobre l’Aigua i la Directiva Marc sobre Estratègia Marina.
-
Avaluem la biodiversitat microbiana marina a partir de la informació de la seqüència de l’ADN de virus, procariotes i protists.
-
Identifiquem les capacitats enzimàtiques implicades en la degradació dels plàstics o els compostos derivats del petroli.
-
Avaluem l’expressió al medi ambient de gens fonamentals relacionats amb la biogeoquímica o la bioremediació.
-
Desenvolupem programes de control de les floracions d’algues nocives i proporcionem orientació pràctica en matèria de la diversitat de plàncton precisa i fiable mitjançant la implementació i el manteniment de diverses estacions de sèries cronològiques per obtenir dades a llarg termini sobre l’ecosistema i la biodiversitat.
-
Desenvolupem tecnologies basades en gens per millorar la producció de microorganismes específics amb diverses finalitats, com ara tractament d’aigües residuals, producció de biomassa, bioestimulants i bioremediació.
-
Podem ajudar el sector de producció de microalgues a optimitzar les condicions de creixement, a evitar plagues i brots de malalties i a augmentar la productivitat.
-
Identifiquem nous sistemes d’edició del genoma mitjançant metagenòmica marina.
-
Desenvolupem sistemes avançats d’advertència primerenca al medi marí litoral per detectar o predir alteracions de l’ecosistema, en funció dels canvis en la qualitat de l’aigua, la productivitat i la biodiversitat, així com la presència d’organismes sentinella i substàncies tòxiques.
-
Identifiquem gens en esponges de mar.
-
Desenvolupem cultius de meduses específics per utilitzar-los en projectes d’investigació científica i industrial, com l’obtenció i l’extracció de substàncies per emprar-les en recerca biomèdica, alimentària i cosmètica.
-
Així mateix, busquem gens que continguin antibiòtic o propietats valuoses des del punt de vista nutritiu, com ara producció d’omega-3, tractaments antiinflamatoris i de lesions i possibles nous materials.