Esdeveniments | 21 July 2023 | Friday talks

Hypatia I: la vida en simulació marciana

Share

Resum

Hypatia I (https://hypatiamars.com) és un projecte de divulgació i ciència de nou dones catalanes, multidisciplinars, multigeneracionals i multisectorial, amb l’objectiu principal de promoure les dones i les nenes en l’àmbit de les carreres de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques (sigles en anglès: STEAM). La tripulació Hypatia I va estar seleccionada per a la Mars Society per conviure a una estació anàloga de Mart, la Mars Desert Research Station (MDRS), al desert de Utah (Estats Units) durant 15 dies el mes d’abril del 2023. Durant la seva estada, cadascuna de les tripulants va desenvolupar els seus propis projectes de recerca. Els àmbits en que es desenvolupen els projectes d’Hypatia I són quatre: Astronomia, Enginyeria, Biologia i Comunicació. Les Drs. Ribas i Sabaté, explicaran les seves vivències durant la simulació marciana i els seus projectes de recerca desenvolupats durant la seva missió. Aquests van des de generació de bateries usant l’orina de les tripulants per a generar energia lumínica per a créixer germinats, fins a l’aqüicultura marciana i cerca de vida marciana. Durant els dos anys des del naixement de Hypatia I, s’han creat entre totes les tripulants 30 projectes de divulgació i recerca. Hypatia I s’ha fet possible gràcies a la captació econòmica de més de 36 patrocinis i col·laboracions.

Breu biografia

Laia Ribas (Terrassa, 1979) va defensar la seva tesi doctoral a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'any 2006 gràcies a una beca predoctoral atorgada per la Generalitat de Catalunya. En la seva tesi doctoral, va estudiar l'estrès i les respostes immunes en peixos per tal de trobar marcadors per a la millora de la producció aqüícola. Va aprendre eines genòmiques, que li van permetre obtenir un postdoctorat a l'Imperial College de Londres per estudiar la resposta immune dels amfibis a les infeccions per fongs. Al seu retorn, va començar a treballar en reproducció de peixos a l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Des de 2017, Laia Ribas lidera el seu propi grup de recerca (Repro Immune Team, RIT) per estudiar el interacció entre els sistemes immunitari i reproductor dels peixos, per millorar l'aqüicultura. Des de l'any 2020 està interessada en la ciència relacionada amb la biologia espacial, en particular en Life Support System. Laia Ribas aposta per la difusió de la ciència liderant projectes i publicant articles de divulgació i per impulsar la igualtat de génere en el àmbit científic. 

Neus Sabaté Vizcarra (Tarragona, 1975) és física i professora titular del Consell Superior d'Investigacions Científiques. Estudià Ciències Físiques en la Universitat de Barcelona entre 1994 i 1998 i es doctorà a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC). El 2003, va realitzar una estada postdoctoral a Alemanya, en al institut de tecnologia Fraunhofer-Institut für Zuverlässigkeit und Mikrointegration, on va treballar en un projecte per a la indústria microelectrònica alemanya. A la seva tornada, va iniciar una nova línia d'investigació a l'IMB-CNM-CSIC sobre piles de combustible financiat pel projecte ERC, del Consell Europeu d'Investigació. El 2020 fou seleccionada com una de les tretze finalistes del premi Women Innovators 2020 en la categoria principal, un premi, impulsat pel programa europeu "Horizon 2020", que reconeix el treball de dones innovadores excel·lents. Se li reconegué el fet de ser cofundadora i assessora científica de l'empresa de base tecnològica Fuelium, creada el 2015 per desenvolupar bateries ecològiques de paper destinades a sistemes portàtils de diagnòstic.