La segona edició del “Ramon Margalef Summer Colloquia” ha tancat les portes aquest divendres 18 de juliol de 2014 a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) amb un acte de clausura obert al públic general, en el que els mateixos alumnes del Colloquia han presentat les conclusions d'aquests dues setmanes de ponències.
La segona edició del “Ramon Margalef Summer Colloquia” ha tancat les portes aquest divendres 18 de juliol de 2014 a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) amb un acte de clausura obert al públic general, en el que els mateixos alumnes del Colloquia han presentat les conclusions d'aquests dues setmanes de ponències. Es va parlar de per què és necessari conèixer el passat per a poder anticipar els possibles canvis futurs, de sistemes complexos, del temps i l’espai en els ecosistemes i de com les emissions de CO2 poden tenir molt a dir en el nostre futur proper.
L'edició d'enguany del “Ramon Margalef Summer Colloquia” forma part de les activitats destinades a commemorar els deu anys de la mort del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004) considerat un dels pares de l’ecologia moderna. Margalef va ser el primer catedràtic d’ecologia d’Espanya, i un eminent limnòleg i oceanògraf, amb investigacions tant destacades com l’aplicació de la Teoria de la informació als estudis ecològics, i la creació de models matemàtics per l’estudi de les poblacions.
El curs d’estiu d’enguany que portava per títol: «What ecology can learn from natural and human-induced disturbances. A cross-system view», s’ha clausurat després de dues setmanes amb una participació d’un total de 25 alumnes de diferents països i 24 ponents de renom internacional.
El leitmotiv principal del col·loqui ha sigut compartir coneixements entre experts en ecologia terrestre, marina i aigua dolça i estudiants per generar discussions i diàlegs sobre el funcionament dels sistemes naturals sota certes pertorbacions naturals i antropogèniques en un context futur de canvi global. Les xerrades i activitats de discussió, s'alternaven amb classes sobre models ecològics utilitzant diferents eines de programació.
És vol agrair la col·laboració en l'organització a l'Associació Catalana d'Oceanògrafes i Oceanògrafs, la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals i el suport donat per l'Asociación Española de Ecología Terrestre i el Scientific Committee on Oceanic Research.
Aquesta segona edició es tanca amb un avaluació molt positiva per part dels alumnes i dels ponents participants. La propera edició del Ramon Margalef Summer Colloquia, de temàtica marina, es començarà a preparar en els propers mesos.
Més informació de lo que ha sigut aquest curs a la web del Colloquia: http://www.acoio.org/margalef-summer-colloquia/