Notícies | 09 Febrer 2024

La Conferència del Decenni de l’Oceà aportarà solucions basades en la ciencia per a un oceà saludable i resilient

Share

Amb una assistència prevista de 1.500 persones, la Conferència, que portarà la comunitat oceànica mundial a Barcelona, comptarà amb la participació de més de 40 ponents internacionals.

El programa de la conferència s'estructurarà en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Reptes de la Decenni de l'Oceà / IStock.
El programa de la conferència s'estructurarà en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Reptes de la Decenni de l'Oceà / IStock.

Anunciada avui en roda de premsa a Barcelona, la Conferència del Decenni de l'Oceà del 2024, titulada "La ciència que necessitem per a l'oceà que volem", se celebrarà del 10 al 12 d'abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). Aquesta Conferència serà un moment clau per celebrar els èxits i establir prioritats conjuntes per al futur del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), o el “Decenni de l'Oceà”. La conferència la organitza la UNESCO amb la col·laboració del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats espanyol, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l'Institut Espanyol d'Oceanografia del CSIC, i l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, també del CSIC. 

A la presentació del programa a la Fundació Barcelona Capital Nàutica han assistit representants de la UNESCO, que coordina el Decenni de l'Oceà, així com autoritats de les diferents administracions de l’estat, representades per la directora de l'Institut Espanyol d'Oceanografia del CSIC (IEO-CSIC), Maria del Carmen García Martínez; el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela; i el tinent d'alcalde de l'Àrea d´Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l´Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls. 

Durant l'esdeveniment de tres dies, es crearà una nova fundació per enfortir la gestió sostenible de l'oceà, tot mostrant solucions innovadores i transformadores impulsades per la ciència. Amb una assistència esperada de 1.500 actors de la comunitat oceànica, la Conferència servirà com a fòrum global on es reuniran governs, sectors marítims, universitats, centres de recerca, ONG, el sector privat i la societat civil on es fomentaran i impulsaran noves col·laboracions per un diàleg profitós entre ciència, política i societat.

Quatre sessions per afrontar els 10 Reptes del Decenni de l’Oceà

La Conferència del Decenni de l'Oceà del 2024 s'estructura en quatre sessions temàtiques centrades en els 10 Reptes del Decenni de l'Oceà, combinant sessions plenàries i paral·leles per aprofundir en els resultats del procés 'Visió 2030' del Decenni de l'Oceà. Les sessions també oferiran un espai per destacar les iniciatives en ciències oceàniques i oferir recomanacions que permetin guiar el rumb cap a la conservació de l'oceà mitjançant l'intercanvi de coneixements. La Conferència comptarà amb la participació de 40 ponents de renom internacional, provinents de diversos àmbits que van des del científic i polític fins a l'econòmic i social. 

La primera sessió temàtica, titulada Ciència i solucions per a un oceà net, saludable i resilient, se centrarà en la contaminació marina, els ecosistemes i el nexe oceà-clima. L'economia oceànica sostenible, l'alimentació i les comunitats resilients seran el tema central de la segona sessió, titulada Ciència i solucions per a una economia oceànica sostenible i resilient. La tercera sessió de la Conferència, Ciència i solucions per a un oceà segur i previst, estarà dedicada a l'observació, la predicció i els sistemes d'alerta primerenca per l'oceà; mentre que la darrera sessió estarà relacionada amb el desenvolupament de capacitats, l'alfabetització sobre l'oceà, el coneixement indígena i local i el patrimoni cultural sota el títol Un oceà inspirador i atractiu per a tothom.

Més enllà de la Conferència: tota una Setmana del Decenni de l’Oceà 

La Conferència del Decenni de l'Oceà del 2024 serà la culminació de tota una setmana d'esdeveniments que tindran lloc a Barcelona del 8 al 12 d'abril, amb més de 130 Esdeveniments Paral·lels que complementaran la programació oficial, tant presencials al CCIB durant els tres dies de la Conferència com externs el 8 i 9 d'abril. Els Esdeveniments Paral·lels externs, molts dels quals estaran oberts al públic en general, s'ubicaran en quatre centres principals al voltant de la ciutat amb un fort vincle amb les ciències i solucions oceàniques: Ocean Hub, Sea Hub, Port Hub i City Hub.

Els Esdeveniments Paral·lels estaran orientats a l'acció i contribuiran de manera tangible als resultats finals de la Conferència del Decenni de l'Oceà de 2024. Es convertiran en fòrums addicionals per al debat, el treball en xarxa i l'intercanvi de coneixements, en formats com ara panells de debat, presentacions, tallers interactius o diàlegs, amb l'objectiu de crear un entorn dinàmic i inclusiu perquè els assistents aprofundeixin, col·laborin i contribueixin als objectius del Decenni de l'Oceà. 

A més dels 130 Esdeveniments Paral·lels, s'exhibiran més de 300 pòsters al CCIB i hi haurà més de 100 presentacions orals sobre solucions en ciències oceàniques que enriquiran les sessions paral·leles del programa.

Valentí Sallarès, director de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) es mostra satisfet de participar activament en l'organització de la Conferència de l'Oceà, que aquesta sigui a Barcelona, seu de l’Institut. 

“Poder acollir a les nostres instal·lacions diversos dels esdeveniments, representa per a l'ICM una magnífica oportunitat per fer arribar a la societat de forma directa els resultats de la nostra recerca i per mostrar, a la vegada, la nostra capacitat de generar coneixement útil, que incideix en la millora de la salut de l'oceà i, per tant, en el nostre benestar".

Durant la roda de premsa, Julian Barbière, Cap de Política Marina i Coordinació Regional de la UNESCO i Coordinador Global del Decenni de l'Oceà, ha assenyalat que “els desafiaments que enfronta l'oceà són immensos, per això la Conferència del Decenni de l'Oceà del 2024 és un esdeveniment únic i una oportunitat necessària perquè tota la comunitat oceànica mundial reflexioni col·lectivament sobre els èxits aconseguits des del 2021 i obri el camí per al futur del Decenni fins al 2030 i més enllà”. Ha afegit: 

"En nom de tot el comitè organitzador de la Conferència, m'agradaria agrair als nostres socis de la filantropia, la indústria i els governs que patrocinen la Conferència, inclòs el suport per garantir la participació de les parts interessades de tot el món".

Maria del Carmen García Martínez, directora de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO-CSIC), ha destacat el bon nivell de les infraestructures de recerca oceànica i la producció científica i la seva materialització en polítiques i gestió de l'oceà, incloses la pesca o les àrees marines protegides. En aquest sentit, ha afegit:

"Tot i això, el coneixement, la gestió i la solució dels problemes associats als mars no poden ser resolts per una ciutat o un país per si sols i s'han d'abordar a través del multilateralisme i organitzacions internacionals com la UNESCO i la seva Comissió Oceanogràfica Intergovernamental”. 

Per la seva part, Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, ha assegurat que “ens complau anunciar que Barcelona i Catalunya seran durant una setmana la capital mundial de la ciència aplicada a la sostenibilitat de l'oceà. Això proporciona una plataforma perfecta per mostrar el compromís de Catalunya amb temes clau com la investigació científica marina, la governança de l'oceà, el desenvolupament de l'economia blava, l'enfortiment de la ciència aplicada a la ciutadania i la nostra tasca de divulgació internacional. Estarà ben representada en aquesta trobada internacional. Estem desitjant donar-vos la benvinguda a tots a l'abril, aquí, a Barcelona”. 

Durant el seu torn de paraula, Jordi Valls, tinent d'alcalde de l'Àrea d'Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, ha afirmat que “la història de Barcelona sempre ha estat molt lligada a la seva identitat mediterrània, especialment a nivell econòmic i comercial. La ciutat va passar molts anys d'esquena al mar, cosa que va començar a canviar amb els Jocs Olímpics de 1992, marcats per la redefinició del front marítim". 

"Des d'aleshores, la ciutat s'ha obert, especialment a les platges, i ara és el moment de mirar cap al mar En l'actual situació d'emergència climàtica, no podem passar per alt el paper immensament important de l'aigua: incorporar el mar com a element clau de la resiliència urbana és crucial: mar, sostenibilitat i ciència són tres conceptes molt arrelats a Barcelona. La ciutat creu fermament en la protecció i defensa de la Mediterrània. Barcelona és la capital científica d'Espanya i un referent científic de primer nivell”. 

Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, ha remarcat que “2024 és sens dubte l'any del mar, amb Barcelona i Catalunya com a capitals. És per això que acollirem esdeveniments importants com aquesta conferència i la Copa Amèrica. El món estarà observant i és el moment de situar el mar al centre de totes les nostres accions”. 

Com explica Valentí Sallarès de l’Institut de Ciències del Mar, “Esperem que la conferència sigui un gran èxit i que representi una referència i un punt de partida real per a construir l'oceà que volem".


La Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 està organitzada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental (COI) de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el Comitè Nacional de la Dècada de l’Oceà d’Espanya, liderat el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a través de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) i l’Institut de Ciències del Mar, pertanyent al Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). La Conferència és possible també gràcies al suport financer dels governs de Canadà, Japó i Portugal així com fundacions i empreses internacionals, i a nombrosos socis que ofereixen ajuts de viatge perque  grups infrarepresentats puguin participar a la Conferència.