Notícies | 21 Setembre 2015

La recerca antàrtica porta a científics de tot el món a l'ICM

Share

38 científics de 14 països de tot el món es van reunir la setmana passada a l'ICM per discutir temes al voltant de la investigació a l'Antàrtida i l'Oceà del Sud.

La recerca antàrtica porta a científics de tot el món a l'ICM

38 científics de 14 països de tot el món es van reunir la setmana passada a l'ICM per discutir temes al voltant de la investigació a l'Antàrtida i l'Oceà del Sud.

El workshop estava organitzat pel Comitè Científic per a la Investigació a l'Antàrtida (SCAR, de les seves sigles en anglès), l'organisme internacional encarregat d'agrupar i coordinar els esforços logístics i científics al continent glaçat, que l'any 2002 va rebre el Premi Príncep d'Astúries a la Cooperació Internacional.

La trobada va servir per estimular nous projectes de línies de recerca com les relacionades amb la dinàmica del gel marí i continental, la fertilització per micronutrients com el ferro i la relació entre processos biològics, físics i el canvi climàtic.

Com diu Enrique Isla, investigador de l'ICM i coordinador de l'esdeveniment al centre "El taller també va atreure als científics, de diferents disciplines, amb la intenció d’abordar i respondre preguntes sobre l'Antàrtida i el canvi climàtic des d'una plataforma multidisciplinària. Gràcies a l'intercanvi d'idees, els participants vam poder enriquir les bases de models matemàtics per a realitzar prediccions més precises sobre diferents processos biogeoquímics que estan canviant ràpidament a causa de l'activitat industrial".

Així mateix, els participants van intercanviar coneixements amb investigadors i estudiants de l'ICM en una sessió de presentacions protagonitzada per temes com la teledetecció i el modelatge de fenòmens naturals, la circulació atmosfèrica i marina, la dinàmica i la química del gel i del sediment, l'ecologia, la biodiversitat, la biogeografia i la microbiologia. Aquest acostament de personal de l'ICM amb els participants al taller fomentarà futures col·laboracions amb grups de recerca de l'institut.

Per acabar els tres dies de taller, Jerónimo López Martínez, president de la SCAR i professor de la Universitat Autònoma de Madrid, va pronunciar la xerrada de cloenda, on va destacat que la reunió va ser un exitós exemple dels esforços d'integració i cooperació del Comitè.