Un nou estudi de l'IEO, el SOCIB i l'ICM demostra que el ritme a què augmenta la temperatura del Mediterrani Occidental s'ha accelerat des de mitjans dels anys 90.

Amb l'objectiu de conèixer l'impacte que el canvi climàtic està tenint sobre les aigües que envolten les Illes Balears, investigadors de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), en col·laboració amb experts del Sistema d'Observació Costaner de les Illes Balears (SOCIB) i de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona han presentat un estudi que analitza dades de temperatura i salinitat obtingudes durant els últims 24 anys.
El treball, publicat a la revista Frontiers in Marine Science, evidencia que les aigües del Mediterrani Occidental s'han escalfat i la seva salinitat ha augmentat des de la dècada dels 90 en tots els nivells de profunditat. És a dir, aquests canvis han afectat tant les aigües superficials que tenen el seu origen en l'oceà Atlàntic i flueixen cap a l'interior del Mediterrani, com les aigües profundes i a aquelles situades en fondàries intermèdies.
Que aquest procés estava afectant les aigües mediterrànies des de mitjans del segle passat i, probablement, des de principis d'aquest, ja se sabia gràcies a estudis anteriors. La principal novetat d'aquest nou treball és que mostra que el ritme a què estan augmentant la temperatura i salinitat del Mediterrani podria haver-se accelerat des de mitjans dels anys 90.
En concret, segons l'estudi, la temperatura de la superfície del mar podria estar pujant a un ritme de fins a 2 ºC per segle, mentre que la columna d'aigua (és a dir, tot el volum d'aigua des de la superfície fins al fons del mar) està absorbint calor a una velocitat més gran que la que revelaven les investigacions anteriors.
El nivell del mar al Mediterrani Occidental també està pujant -segons apunten els resultats de l’estudi- a una velocitat similar a la d'altres parts de la planeta (uns 3 mm / any), la qual cosa suposa igualment una acceleració d'aquesta pujada des de finals del segle XX .
"Aquest estudi posa de manifest la importància dels sistemes d'observació i vigilància dels nostres mars per a la correcta detecció de les alteracions que puguin produir-se en el medi marí, ja siguin degudes al canvi climàtic o a qualsevol altra causa", explica Manuel Vargas, investigador del Centre Oceanogràfic de Màlaga de l'IEO i primer autor de l’estudi.