Els microbis eucariotes cobreixen la major diversitat filogenètica en l'Arbre de la Vida eucariota i són components essencials de tots els ecosistemes de la Terra.Paradoxalment, segueixen sent en gran part desconeguts i amaguen una gran quantitat de gens i genomes que són clau per entendre l'ecologia i evolució dels ecosistemes microbians.
Els microbis eucariotes cobreixen la major diversitat filogenètica en l'Arbre de la Vida eucariota i són components essencials de tots els ecosistemes de la Terra.Paradoxalment, segueixen sent en gran part desconeguts i amaguen una gran quantitat de gens i genomes que són clau per entendre l'ecologia i evolució dels ecosistemes microbians. La Genòmica de Cèl·lules Individuals (Single Cell Genomics, SCG) és una tecnologia emergent que té el potencial d'obtenir informació genòmica i transcriptòmica a partir de cèl·lules individuals no cultivables recollides directament d'ambients naturals i així permetre la investigació de microorganismes eucariòtics a una escala de detall sense precedents.
La Innovative Training Network SINGEK coordinada per Ramon Massana, investigador del departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’ICM, té com a objectiu principal oferir un programa únic de formació per a 15 joves investigadors (Early Stage Researchers, ESRs) per a estudiar els microbis eucariotes a nivell de cèl·lules individuals, i per primer cop abordar qüestions ecològiques i evolutives crucials relacionades amb diferents microorganismes eucariòtics desconeguts fins ara. Les ITNs, com a Accions Marie-Skłodowska-Curie, reuneixen universitats, centres de recerca i empreses de diferents països per tal d’oferir formació innovadora de nivell de doctorat a una nova generació d'investigadors, així com recolzar el desenvolupament de les seves carreres científiques a través de la mobilitat internacional i intersectorial.
Durant quatre anys (2016-2019), l'equip del projecte SINGEK es centrarà en formar 15 investigadors/es per a que adquireixin la màxima expertesa en Genòmica de Cèl·lules Individuals, des de les etapes inicials de separació cel·lular, amplificació del genoma, seqüenciació i anotació de gens, fins a l'explotació completa de les dades obtingudes. La xarxa, formada per un equip multidisciplinari d'investigadors de renom de 9 institucions de 5 països diferents. impulsarà la formació dels15 ESRs a través del desenvolupament de treballs de recerca i activitats locals o en xarxa, com ara estades en altres centres, tallers i cursos pràctics, així com establint un ambient que s'estengui més enllà de cada equip d’investigació.
Els passats dies 4 i 5 de febrer va tenir lloc la reunió de llançament del projecte SINGEK a l'Institut de Ciències del Mar. Els 26 científics participants provinents d'11 institucions i organitzacions associades, van presentar i aprovar tots els projectes individuals de recerca. També van dedicar algunes sessions a establir els comitès i acords pressupostaris necessaris per al desenvolupament de tot el programa de formació previst.
Actualment, el projecte SINGEK ofereix 15 vacants de recerca, la majoria d'elles per a culminar en un doctorat. Totes les vacants són per a contractes de 3 anys, amb data d’inici 1 d'octubre del 2016. Els investigadors supervisors busquen els millors graduats en biologia, bioinformàtica, ecologia microbiana, biologia molecular, biologia evolutiva, biodiversitat, biotecnologia, física, nanociència, enginyeria o informàtica.
Els estudiants interessats poden presentar la seva candidatura a través del sistema de registre SINGEK (http://www.singek.eu/call-for-positions/)
Més informació:
www.singek.eu
www.facebook.com/SingekITN
Contacte: Ramon Massana (IP), Elena Torrecilla (Project Manager) singek@singek.eu