El document conté una anàlisi de l'estat de les espècies de major interès comercial de la costa catalana que ha d’ajudar a impulsar mesures de cogestió que permetin una millora de la governança pesquera a Catalunya.
El sector de la pesca s'ha expandit significativament durant les últimes dècades, aconseguint assolir el 2018 un rècord històric de producció, comerç i consum de peix. Segons l'últim informe sobre l'Estat Mundial de la Pesca i l'Aqüicultura de la FAO, entre 1990 i 2018 les captures van augmentar un 14% i el consum de peix un 122%. Com a conseqüència d'això, un terç de les poblacions de peixos d'arreu del món estan sobreexplotades.
Monitorar l'estat de les pesqueries és essencial per diversos motius: el sector pesquer dóna feina a desenes de milions de persones a escala mundial i el peix proporciona un percentatge molt important de totes les proteïnes consumides cada any pels éssers humans. Així mateix, una gestió sostenible dels recursos pesquers és clau per a la conservació dels ecosistemes marins.
El passat mes de juliol, l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), un òrgan de cooperació entre la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM) de la Generalitat de Catalunya i l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, va publicar el primer informe sobre l'estat de les pesqueries a Catalunya.
Assessorament científic i governança pesquera
La creació del document s'emmarca en un programa d'adquisició de dades a llarg termini que té com a objectiu principal millorar el coneixement de l'estat de les principals poblacions de les espècies de major interès comercial de la costa catalana a través d'accions conjuntes entre els científics i el sector pesquer.
Per a la seva elaboració s'han analitzat dades adquirides recentment i altres històriques de captures desembarcades a les principals llotges catalanes, i també dades de posicionament de la flota pesquera. Gràcies a això, s'ha pogut crear un banc de dades georeferenciades que, segons apunten els autors de l'informe, permetrà fer una millor anàlisi i avaluació dels estocs pesquers.
"L'estudi forma part d'un programa d'adquisició sistemàtica i continuada de dades al llarg de tota la costa catalana que donarà lloc a la creació de sèries històriques que són essencials per a una correcta avaluació dels recursos marins", apunta Joan B. Company, responsable del Departament de Recursos Marins Renovables de l'ICM.
"Durant aquest primer any s'han estudiat en detall les espècies de major interès comercial, entre les quals es troben el lluç, l'escamarlà, la gamba vermella, el llagostí, la galera, el pop blanc i roquer, el sonso, la sardina i el seitó", afegeix Laura Recasens, corresponsable del Departament de Recursos Marins Renovables de l'ICM.
"De totes elles s'han obtingut freqüències de talles, densitat, biomassa i distribució batimètrica gràcies a 97 pesques d'arrossegament a la plataforma i al talús, 37 mostrejos d’encerclament, 21 mostrejos de sonsera i 44 mostreigs de pop roquer", detalla en aquest sentit Ana I Colmenero, investigadora del mateix Departament.
Finalment, s'ha dissenyat una prova pilot per a l'estudi de l'impacte socioeconòmic de l'activitat pesquera i s'ha iniciat una aproximació a l'estudi de la pesca recreativa que està previst que es desenvolupi durant els pròxims anys.
Aquest programa busca proporcionar una base científica als diferents comitès de cogestió pesquera que s'estableixen entre científics, pescadors, l’administració i les ONG amb l’objectiu que es puguin impulsar mesures de cogestió que permetin una millora de la governança pesquera a Catalunya.