La campanya, formada per un equip multidisciplinari, es farà a la regió àrtica de l’11 al 28 de gener partint des de Cambridge Bay.
Un equip internacional liderat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona realitzarà, de l’11 al 28 de gener, una campanya a la regió àrtica amb l'objectiu d'estudiar l'evolució del gruix del gel marí i els efectes del canvi climàtic. El punt de partida de la campanya és la Canadian High Arctic Research Station (CHARS), una infraestructura ubicada a Cambridge Bay (Canadà) considerada la parada més gran per a vaixells de passatgers i de recerca que travessen el pas del Nord-oest de l'oceà Àrtic.
L'expedició, emmarcada en el projecte ARCTIC-MON finançat per l’Agència Estatal d’Investigació (AEI), està formada per un equip multidisciplinari d'expertes i experts de diferents països que treballaran intensament durant més de dues setmanes per recopilar dades essencials sobre la fina capa de gel marí que cobreix les regions àrtiques, cada cop més afectada pel canvi climàtic.
L'equip l’integren la investigadora de l'ICM-CSIC Carolina Gabarró i l'estudiant de doctorat Ferran Hernández Macià, que també treballa a isardSAT, una empresa d’R+D proveïdora de solucions per a l'observació de la Terra. A més, compta amb la col·laboració dels investigadors internacionals Gunnar Spreen, de la Universitat de Bremen (Alemanya) i Randy Scharien, de la Universitat de Victòria (Canadà).
"Les dades que recollim durant la campanya seran fonamentals per millorar els algorismes de mesura del gruix del gel marí a partir de dades satel·litàries, cosa que resultarà en una millor comprensió dels canvis que s’estan produint a l'Àrtic", exposa Carolina Gabarró, líder del projecte.
Per la seva banda, Ferran Hernández apunta que "amb aquests nous algorismes basats en mètodes d'intel·ligència artificial serà possible mesurar el gruix del gel marí amb més precisió i cobertura”.
ARIEL, el nou radiòmetre per mesurar el gruix del gel
Un aspecte destacat d'aquesta missió és l'ús de l'innovador instrument ARIEL, dissenyat i desenvolupat per l'empresa catalana Microwave Sensors and Electronics (MWSE), que té la seva seu a Vilafranca del Penedès. Es tracta d'un radiòmetre portàtil que ofereix més versatilitat i mobilitat per mesurar diverses superfícies. Això representa un avenç tecnològic significatiu en comparació amb els sensors anteriors, més pesats i menys adaptables. L'aparell s'instal·larà en un trineu per mesurar l’emissivitat del gel amb gran precisió mentre es desplaça.
Amb tot, aquesta expedició exemplifica la col·laboració internacional i la determinació de les científiques i científics en la investigació del canvi climàtic i les seves repercussions a l'Àrtic.
El projecte ARCTIC-MON en què s'emmarca la campanya, busca demostrar que l'ús de dades de satèl·lit de radiòmetres de banda L (SMOS, SMAP i el futur CIMR) en combinació amb dades d'altres satèl·lits i models permeten millorar el monitoratge de la disminució del gel marí, l'impacte de la descàrrega dels rius, i estudiar l'increment d'aigua dolça a l'oceà Àrtic mitjançant l'avaluació dels corrents superficials, que són elements clau per mesurar i comprendre els canvis del cicle de l'aigua dolça a l'Àrtic.