Notícies | 21 Febrer 2025

Més de 130 científiques es reuneixen a l’ICM per impulsar la igualtat de gènere en la recerca

Share

La Xarxa Hipatia ofereix suport i mentoratge per afrontar les barreres que dificulten l’avenç de les científiques en la seva trajectòria investigadora.

La Xarxa Hipatia sorgeix per iniciativa de la Comissió Dones i Ciència del CSIC / ICM-CSIC.
La Xarxa Hipatia sorgeix per iniciativa de la Comissió Dones i Ciència del CSIC / ICM-CSIC.

Més de 130 investigadores de 23 centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) s’han reunit avui en la primera trobada de la Xarxa Hipatia. Aquesta iniciativa del CSIC, alineada amb el segell HR Excellence in Research, té com a objectiu abordar la desigualtat de gènere en l’àrea de Terra i Medi Ambient. La xarxa busca visibilitzar i revertir el baix índex de dones en aquest àmbit, especialment en les escales superiors de recerca en comparació amb la resta del CSIC, una situació que ha empitjorat en l’última dècada.

La trobada, celebrada a l’Institut de Ciències del Mar (ICM), ha comptat amb el suport institucional de la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino. L’objectiu de l’esdeveniment és mobilitzar les investigadores en aquesta primera acció de la xarxa, perquè participin massivament en la pròxima convocatòria de promoció interna. Això permetrà trencar percepcions infundades sobre la participació femenina i fomentar l’avenç professional de les científiques.

La Xarxa Hipatia, sorgida per iniciativa de la Comissió Dones i Ciència del CSIC i la mateixa Comissió de l’Àrea de Terra i Medi Ambient, pretén crear nodes de col·laboració entre científiques de diferents nivells i escales, proporcionant suport i mentoratge.

Actualment, segons dades de l’últim Informe Dones Investigadores IMI2024 de la Comissió Dones i Ciència, a la subàrea de Terra i Medi Ambient només hi ha 16 professores d’investigació enfront de 97 professors. Aquest 14% de dones representa el percentatge més baix de tot el CSIC i reflecteix la persistent desigualtat de gènere existent.

“Una de les raons que s’al·leguen per justificar que la situació no canviï és l’herència històrica. Una altra, que les dades no avalen, es basa en una percepció infundada de baixa participació de les dones investigadores en els processos de promoció interna, que no és real, tal com demostren les xifres”, explica la vicepresidenta de la Comissió Dones i Ciència, Carmen Mayoral.

“L'estratègia de la Xarxa Hipatia busca, amb aquesta primera acció, implicar tant les dones que ja han promocionat com les que encara no ho han aconseguit, i fins i tot aquelles que ni tan sols s’ho han plantejat o creuen que no és una opció per a elles. A la trobada es crearan nodes de suport i mentoratge que serveixin de guia i acompanyament en el procés de promoció interna”, afegeix Penélope González Sampériz, investigadora de l’Institut Pirinenc d’Ecologia i una de les coordinadores de la xarxa.