Notícies | 06 Setembre 2023

MINKA assoleix més de 100.000 observacions de biodiversitat al litoral català, un rècord històric

Share

Les observacions es troben a la plataforma de ciència ciutadana MINKA, impulsada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

La participació ciutadana ha facilitat l’accés a dades que d’altra manera hagués estat impossible d’aconseguir / ICM-CSIC.
La participació ciutadana ha facilitat l’accés a dades que d’altra manera hagués estat impossible d’aconseguir / ICM-CSIC.

Cada estiu milers de persones s’apropen a les platges catalanes per gaudir del mar, però el que moltes no saben és que poden contribuir a millorar el coneixement de l’estat d’aquestes platges amb una simple instantània. Només han de pujar una fotografia d’un organisme marí o costaner -sigui planta, alga o animal- a la plataforma de ciència ciutadana MINKA per participar en un projecte científic. De fet, aquest estiu, més de 300 persones voluntàries han compaginat lleure i ciència i han contribuït al fet que MINKA, impulsada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), hagi batut un rècord històric d'observacions en només 3 anys. 

En total, des de l’any 2021, quan es va posar en marxa la plataforma, s’han recopilat al llarg de tot el litoral català més de 100.000 observacions de més de 2500 espècies diferents, de les quals més d’un 90% són de l’àmbit marí. Tot això ha estat possible gràcies a la participació de persones voluntàries que han contribuït a augmentar notablement la informació disponible sobre la biodiversitat de la costa catalana, sobretot de les àrees més urbanitzades com la costa de la ciutat de Barcelona.

“Al litoral barceloní es poden trobar moltes més espècies de les que t’imagines” comenta la Núria González, àlies “Sireni” a MINKA, i una de les voluntàries més actives de la iniciativa. 

Per part seva, Jaume Piera investigador de l’ICM-CSIC i impulsor i coordinador de MINKA, destaca que “la participació ciutadana ha facilitat l’accés a dades que d’altra manera hagués estat impossible d’aconseguir”. Així mateix, anima a la ciutadania a participar en la plataforma fins al 15 d’octubre recopilant fotografies d’organismes marins per tal d’augmentar encara més el nombre d’observacions a MINKA. 

Finalment, Sonia Liñán, investigadora a l’ICM-CSIC i al càrrec de la participació ciutadana a MINKA, assegura que “MINKA funciona com un Instagram de la biodiversitat. Ni tan sols cal que sàpigues què has vist, només que pugis la teva fotografia a la plataforma i la comunitat naturalista de MINKA t’ajudarà i t’ensenyarà a identificar les espècies”. 

Per participar en el recompte de biodiversitat de les platges catalanes només cal crear un usuari a la web o a l’App per Android i iOS de MINKA i tenir ganes de ficar-se a l’aigua. Qualsevol persona amb tub i ulleres, una càmera aquàtica o una funda pel mòbil pot aportar el seu granet de sorra a la investigació científica marina. Un cop pujades a MINKA, un grup de persones expertes de l’ICM-CSIC validarà les observacions per deixar-les a punt per ser utilitzades per la comunitat científica internacional. D’aquesta manera, les dades assoleixen el que es coneix com a “grau de recerca”, de manera que la comunitat investigadora ja les pot fer servir per als seus estudis. 

“Hem vist com al llarg dels darrers anys ha augmentat molt tant el nombre d’observacions com el nombre de persones a MINKA”, apunta Berta Companys, investigadora de l’ICM-CSIC i membre de l’equip de MINKA.

Aquest èxit s’ha produït gràcies a diversos projectes de ciència ciutadana que fan servir MINKA per reportar observacions de biodiversitat. Es tracta dels projectes UrbamarBio, a les platges del Barcelonès, la biodiversitat a les Piscines del Fòrum i la BioMARató, a la costa de Barcelona, Tarragona i Girona. Aquests projectes organitzen sortides guiades d’snorkel o immersió amb ampolles des del mes de juny i fins al 15 d’octubre per aquelles persones que prefereixen anar acompanyades per especialistes en biologia marina. 

Espècies exòtiques i invasores a la costa catalana

Fins ara, gràcies a la participació ciutadana s’han reportat a MINKA gairebé una trentena d’espècies exòtiques. “Hem trobat quatre noves cites d’espècies que mai s’havien albirat al litoral català. Per exemple, MINKA ha estat la primera plataforma a documentar la presència de l’ostra perlífera Pinctada imbricata a Catalunya, una espècie invasora de distribució cosmopolita”, assenyala Xavier Salvador, biòleg marí, investigador de l’ICM-CSIC i data curator de MINKA. Els resultats finals de l’estudi de la biodiversitat costanera catalana s'analitzaran i publicaran a la tardor, quan el nombre d’observacions decreix degut a la baixada de participació ciutadana amb el descens de les temperatures. 

Conèixer la biodiversitat per fomentar la seva conservació

“Per nosaltres és fonamental comptar amb la col·laboració de la ciutadania. La seva implicació aporta dades molt valuoses per la comunitat científica i, fins i tot, per donar suport a la presa de decisions polítiques en termes de medi ambient i conservació”, assegura Jaume Piera. De fet, en el cas de Barcelona, les dades recollides sobre peixos han servit per crear una nova capa de peixos a l’Atles de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona. “Esperem que aquest conjunt de dades de biodiversitat marina urbana pugui contribuir a millorar la gestió de la vida marina a les platges d'aquesta ciutat”, conclou l’investigador.