Notícies | 01 Març 2024

Quin és l’impacte de la petjada antropogènica sobre els mars i les costes europees?

Share

En aquest “A fons” parlem de la campanya TREC, que té com a objectiu avaluar l'impacte de l'activitat humana sobre els mars i les regions costaneres d'Europa.

L'ICM participa en diferents projectes emmarcats en aquesta campanya / Anne-Kristell Jouan - Foundation Tara Océan.
L'ICM participa en diferents projectes emmarcats en aquesta campanya / Anne-Kristell Jouan - Foundation Tara Océan.

Mars i oceans constitueixen el cor blau de la Terra. Produeixen una gran quantitat d'oxigen, són el reservori més gran de diòxid de carboni de la natura i proporcionen hàbitat a una gran quantitat d'espècies, inclosa la humana. No obstant això, canvis planetaris com l'escalfament global o la contaminació els estan posant en perill, per la qual cosa ara més que mai és important dedicar recursos a conèixer-los i protegir-los.

Un bon exemple n'és l'expedició científica TREC (TRaversing European Coastlines), que després de fer parada a Bilbao el mes d'octubre passat desembarca ara a Barcelona. Fins el pròxim 2 d'abril, la ciutat comtal oferirà a totes aquelles persones interessades la possibilitat de conèixer els equips i les instal·lacions que formen part d'una campanya sense precedents que, al llarg de dos anys, recorrerà les costes europees recopilant informació sobre la seva biodiversitat. i ecosistemes.

Dirigida pel Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL), la Fundació Tara Océan i el Centre Europeu de Recursos de Biologia Marina (EMBRC), TREC compta també amb la participació d'instituts nacionals de recerca com l'Institut de Ciències del Mar (ICM- CSIC) de Barcelona, que participa tant en activitats de recerca com en altres de divulgació. A més, l'expedició compta amb el suport d'altres instituts del CSIC com l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF), l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes ( CEAB-CSIC).

En total, TREC reuneix més de 150 equips de recerca de més de 70 institucions de 29 països europeus. La tasca de mostreig, que es desenvolupa paral·lelament a terra, a l'aire i al mar, abasta des d'organismes microscòpics com poden ser els virus o els bacteris fins a tota mena de plantes i animals més grans. Un periple a través de 22 països europeus amb escala a més de 120 punts de mostreig que permetrà a la comunitat científica obtenir una imatge holística de com afecta i com s'adapten els ecosistemes marins a l'impacte antropogènic.

El paper de l'ICM a la campanya

L'ICM participa en diferents projectes emmarcats en aquesta campanya. A cada parada es prenen mostres de sediments, aerosols, aigua, micro- i macroorganismes a través dels laboratoris mòbils terrestres de l'EMBL i la goleta Tara. D'aquesta manera, l'equip aspira a poder fer un cens de la biodiversitat a terra i al mar, a part de recopilar una infinitat de dades ambientals com la temperatura, el pH, la salinitat o la presència de substàncies contaminants com antibiòtics i pesticides.

En concret, l'objectiu de l'equip ICM és investigar les comunitats costaneres per seguir el rastre de l'impacte de la contaminació, l'escalfament global i l'acidificació oceànica. Per això, les científiques i els científics involucrats prendran mostres d'aigua per estudiar la biogeoquímica i analitzar el plàncton microbià. En àrees on l'estat de conservació ho permeti, també es recol·lectaran mostres d'organismes bentònics, és a dir, aquells que viuen en contacte amb el llit marí.

"L'expedició TREC ofereix una oportunitat excel·lent per explorar la connexió entre les comunitats bentòniques i planctòniques a escala europea. L'aplicació de metodologies comunes ens permetrà destacar l'estat de les nostres aigües costaneres en termes d'afectació antropogènica, així com la seva repercussió sobre organismes emblemàtics com els filtradors bentònics, les macroalgues i les fanerògames. Com que aquests organismes estan altament afectats per les activitats humanes, representen una pèrdua de funcions per als ecosistemes costaners", comenta Marta Ribes, de l'ICM-CSIC.

Així mateix, es recuperaran testimonis de sediments marins dels quals s'extraurà informació dels darrers 100-200 anys sobre l'evolució de les condicions ambientals i l'impacte dels contaminants sobre les comunitats microbianes utilitzant ADN antic. 

"La possibilitat de combinar reconstruccions climàtiques i ambientals amb eines paleogenòmiques és una oportunitat excepcional per explorar com els canvis ambientals modelen les comunitats microbianes i com es veuen afectades per les actuals pressions antropogèniques", apunta Eva Calvo, també de l'ICM-CSIC.

Finalment, Ramiro Logares, un altre dels investigadors de l'ICM-CSIC implicats en el projecte, exposa que "la recol·lecció i anàlisi de dades estandarditzades al llarg de les costes europees, travessant els hàbitats marí-terrestre i diferents escales temporals, permetrà incrementar el nostre coneixement de l’impacte antropogènic i les adaptacions de diversos organismes als desafiaments ambientals". Segons l'investigador, 

"Aquest esforç multidisciplinari no només avançarà el coneixement científic, sinó que també informarà polítiques de conservació i gestió sostenible de recursos naturals, subratllant la importància de la investigació col·laborativa a la biologia planetària."

En aquest sentit, cal destacar el caràcter paneuropeu del projecte, que implica que les mostres es prenen de forma estandarditzada, cosa que permetrà a la comunitat científica comparar i sondejar dades a tot Europa com mai s'havia fet. A més, gràcies als equips i tecnologies dels laboratoris mòbils, és possible fer investigacions a les proximitats del lloc de mostreig, la qual cosa impedeix que les mostres es degraden i es redueixen els canvis respecte a l'entorn original.

Una oportunitat per fer arribar la ciència al públic general

A part de la comunitat científica catalana, la parada de TREC a Barcelona oferirà al públic general una oportunitat única d'acostar-se una mica més a la ciència. I és que, entre el 16 i el 30 de març, es duran a terme diferents activitats de divulgació al Passeig Marítim de la Barceloneta i al Port Vell que busquen precisament això: ensenyar a la ciutadania com es fa la ciència i fomentar el seu compromís per a afrontar els desafiaments naturals i els impactes provocats per la humanitat.

Entre elles figuren tallers científics que inclouen el mostreig de terres, sediments, aigües, aerosols, espècies seleccionades i dades mediambientals en què participen els laboratoris mòbils de l'EMBL i el veler Tara. A través d'aquests, els i les participants tindran l'oportunitat d'explorar la ciència per ells mateixos i comprendre els vincles entre la terra i el mar, l'ésser humà i el planeta. Així mateix, hi ha previstes visites al veler Tara, el laboratori mòbil de l'EMBL, i l'ICM-CSIC.

T'ho perdràs? Consulta aquí el programa d'activitats.