La inversió servirà per adquirir noves capacitats estratègiques com l’anàlisi d’elements tòxics o l’ús d’isòtops per a la traçabilitat de partícules.
L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona destinarà més de 200.000 euros a la compra d’equipament científic per adquirir noves capacitats estratègiques com ara l’anàlisi d’elements tòxics com el mercuri o l’ús d’isòtops per la traçabilitat de les partícules presents a la columna d’aigua.
En concret, els diners, provinents de l’Acreditació d’Excel·lència Severo Ochoa de l’Agència Espanyola d’Investigació, es destinaran a la compra d’un espectrofotòmetre de fluorescència atòmica per a mesurar la concentració de mercuri en aigües oceàniques, on aquesta acostuma a ser molt baixa.
Així mateix, el centre adquirirà una bomba capaç de filtrar, in situ i a fondàries de fins a 5.000 metres, centenars de litres d’aigua cada hora i analitzar, mitjançant l’ús d’isòtops, el contingut de carboni, els microorganismes i partícules contaminants presents, com poden ser els microplàstics.
Finalment, s’adquirirà un microscopi amb epifluorescència que incorpora, a part de les tècniques clàssiques de microscòpia, la de contrast d'interferència diferencial (Nomarski), que permet obtenir imatges amb un efecte òptic “3D”. Aquest instrument estarà equipat amb objectius d'alta qualitat, una microcàmera d'alta resolució i una taula òptica antivibració que permetran obtenir imatges i vídeos de gran qualitat.
Per a la selecció dels equips s’han tingut en compte rellevància científica i el valor afegit que poden aportar a la recerca que es fa des de l’ICM-CSIC. Així mateix, el centre ha apostat per reforçar els aparells més utilitzats pel personal, tant del centre com de fora, entre els quals es troben altres centres de recerca i universitats.
El finançament de l’Acreditació d’Excel·lència Severo Ochoa està destinat a adquirir noves capacitats tècniques per tal d’obrir noves línies de recerca emergents. L’ICM-CSIC va ser reconegut amb aquest distintiu l’any 2020, convertint-se en el primer centre d’Excel·lència Severo Ochoa en l’àmbit de la recerca marina.
L’acreditació, que té una validesa de quatre anys i implica un finançament de quatre milions d’euros, reconeix l'excel·lència i les contribucions científiques dels centres de recerca a escala nacional i internacional, el seu impacte social i empresarial, i la seva capacitat per a atreure talent.
Entre els seus objectius està el de finançar i distingir els centres i unitats públiques de recerca que compten amb programes de recerca de frontera i altament competitius, i que es troben entre els millors del món en les seves respectives àrees científiques.