News | 02 Setembre 2019

Una crisi sísmica revela el creixement de falles al mar d'Alborán

Share

Un equip internacional liderat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) demostra el creixement d'una falla recent al mar d'Alborán, anomenada falla d'Al-Idrissi, font del terratrèmol de magnitud 6.4 en l'escala Richter que va afectar les zones de Melilla i el sud de la península ibèrica al gener de 2016. L'estudi, publicat a Nature Communications, mostra la generació i el creixement d'una falla activa.

Un equip internacional liderat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) demostra el creixement d'una falla recent al mar d'Alborán, anomenada falla d'Al-Idrissi, font del terratrèmol de magnitud 6.4 en l'escala Richter que va afectar les zones de Melilla i el sud de la península ibèrica al gener de 2016. L'estudi, publicat a Nature Communications, mostra la generació i el creixement d'una falla activa.

El mar d'Alborán és una conca jove situada entre les plaques tectòniques d'Euràsia i d'Àfrica. El sistema de la falla d'Al-Idrissi, que creua la part central de la mar, es troba al límit de les dues plaques. És l'estructura tectònica activa més llarga de la regió, amb uns 100 quilòmetres de longitud, i llisca gairebé 4 mil·límetres a l'any.

“El nostre treball mostra, per primera vegada, l'estructura detallada d'un sistema de falles en la seva etapa inicial. Aquest sistema de falles incipient és una oportunitat única per estudiar el creixement i l'evolució d'una jove falla de moviment lateral”, explica la investigadora de l'ICM-CSIC Eulàlia Gràcia Mont, líder del projecte.

 

Configuració tectònica i sismicitat al mar d'Alborán

 

El sistema de falla d'Al-Idrissi, enllaça cap al nord amb les falles NSF del marge d'Almeria, i cap al sud amb les falles del marge Nord-africà. Al mig del sistema, es troba l'epicentre del sisme del 25 de gener de 2016, de magnitud (Mw) 6.4, el més gran registrat al mar des que es van instal·lar els primers sismòmetres, fa més de cent anys. Un terratrèmol submarí (terratrèmol d'Al-Idrissi) que va sacsejar el nord de la costa marroquina, afectant greument la ciutat de Melilla i nombroses localitats del sud de la península ibèrica i del nord d'Àfrica. L'esdeveniment demostra que la falla continua creixent.

L'estudi ha emprat una metodologia que combina dades d'alta resolució batimètrica per obtenir el relleu tridimensional de la falla Al-Idrissi amb un elevat nivell de detall. La falla d'Al-Idrissi és un model únic que mostra la generació i el creixement d'una falla activa. En els últims trenta anys, s'han registrat tres esdeveniments sísmics (el 1994, el 2004 i el 2016). L'acumulació de sismes pot conduir a la generació de falles més llargues amb el potencial per generar sismes de major magnitud amb el pas del temps.

“Ara que coneixem amb detall aquesta estructura de falla que està creixent, podem establir amb més precisió la possible evolució sísmica d'aquest sistema”, afirma la investigadora de l'ICM-CSIC.

Aquesta investigació ha estat coordinada per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, i ha involucrat a l'Institut Andalús de Ciències de la Terra i la Unitat de Tecnologia Marina, com a centres del CSIC, el centre IFM-GEOMAR (Alemanya), la divisió de geociències de l'Scripps Institution of Oceanography (EUA), el Centre Irlandès de Recerca en Geociències Aplicades (Irish Centre for Research in Applied Geosciences, ICRAG, Ireland), Université Sorbonne de París (França), Centre Oceanogràfic Nacional de Southampton (UK) i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

 

Figura: Configuració tectònica i sismicitat al Mar d'Alborán. L'estrella blanca mostra l'epicentre del sisme del 25 de gener de 2016, de magnitud (Mw) 6.4.

 


 

Article de referència: Eulàlia Gràcia, Ingo Grevemeyer, Rafael Bartolomé, Hector Perea, Sara Martínez-Loriente, Laura Gómez de la Peña, Antonio Villaseñor, Yann Klinger, Claudio Lo Iacono, Susana Diez, Alcinoe Calahorrano, Miquel Camafort, Sergio Costa, Elia d’Acremont, Alain Rabaute & César R. Ranero. Earthquake crisis unveils the growth of an incipientcontinental fault system. Nature Communications. DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-019-11064-5