Notícies | 20 Desembre 2018

"Internet de les coses" a l'ICM: una xarxa d'ús públic per a monitorar la qualitat ambiental en la costa

Share

L'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) participa com a entitat padrina en la xarxa comunitària d'"Internet de les coses", The Things Network (TTN), i instal·la una antena d'ús públic i gratuït per a transmetre dades entre dispositius.

Antena instalada en el edificio del ICM / ICM-CSIC
Antena instalada en el edificio del ICM / ICM-CSIC

La internet de les coses (en anglès, Internet of Things, abreujat IoT) és un concepte que es refereix a una interconnexió digital d'objectes quotidians amb Internet. Les xarxes IoT tenen la capacitat de connectar un gran nombre de dispositius que enviïn petites quantitats d'informació (pocs kBytes) per hora. Per les seves característiques tècniques, les xarxes IoT són ideals per a desplegar sistemes de monitoratge ambiental.

The Things Network (TTN) és una iniciativa per a crear una xarxa IoT gratuïta i d'ús públic. La connexió dels dispositius es realitza a través de la tecnologia LoRaWAN (Low Power Wide Area Network). A partir de la instal·lació d'una xarxa d'antenes LoRaWAN es generen punts d'accés a Internet (similars al router wifi domèstic) que permeten la connexió dels dispositius. A Barcelona, la xarxa compta amb més de 60 col·laboradors i 18 antenes que donen cobertura a gran part de la ciutat.

 

Avaluació de la qualitat de les aigües costaneres utilitzant la xarxa IoT oberta

L'Institut de Ciències del Mar, com a entitat col·laboradora en la xarxa comunitària d'Internet de les coses (TTN), ha instal·lat una antena LoRaWAN que dona cobertura i permet la connexió de dispositius en la zona.

 

mapa conexions
Mapa de les connexions identificades fins ara, on es pot veure que la cobertura permet la connexió de dispositius a més de 30 km.


La instal·lació ha estat finançada pel projecte ATICO (Advanced Technologies for Environmental Citizen Observatories) dins del programa de projectes intramurals del CSIC. L'antena s'emprarà en el marc del projecte europeu H2020 MONOCLE, que té com a objectiu el monitoratge d'aigües costaneres, llacs i estuaris a través de diferents tipus de tecnologies. Des de l’ICM, l'equip de Jaume Piera desenvolupa una boia de molt baix cost que mesurarà i analitzarà la transparència de l'aigua, un factor clau per a avaluar la qualitat de l'aigua costanera. Gràcies a la instal·lació de l'antena, es podran transmetre les dades proporcionades per la boia per a fer-los accessibles automàticament en un portal web (actualment en desenvolupament).

L'augment de la cobertura de la xarxa TTN que proporciona la nova antena instal·lada a l’ICM ajudarà a validar el funcionament de la instrumentació dissenyada per al projecte MONOCLE i facilitarà una xarxa de monitoratge de la transparència de l'aigua a temps real del litoral de Barcelona.

Gràcies a la xarxa TTN, ampliada en la zona litoral gràcies a l'antena de l’ICM, el personal investigador i tècnic de l‘ICM i qualsevol altra persona, pot beneficiar-se i fer ús d'aquesta tecnologia, connectant a Internet els seus dispositius, siguin boies costaneres o instruments de recollida de dades en temps real. Així, aquesta xarxa pot impulsar el desenvolupament tecnològic del centre, especialment en les fases inicials de disseny i posada a punt de nous prototips en el mar.