NotíciesL’ICM i l’ICGC col·laboren per tornar a la llum fotografies de la costa catalana dels anys 70.


MªRosa Vitria i Jordi Font, analitzant el material fotogràfic del Dr Ballester
2 Juny 2015

Recentment, el Departament d’Oceanografia Física i Tecnològica de l’ICM ha fet lliurament a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) de sis caixes amb documentació fotogràfica (negatius, còpies en paper, transparències, fulls d'impressora) de la costa catalana obtinguda des d'avió durant projectes del Dr. Antoni Ballester a finals dels anys 1970. L’ICGC oferirà la conservació, catalogació i accés al públic d’aquesta informació.

Es tracta d’una documentació molt valuosa, ja que a part dels aspectes marins aquest conjunt de fotografies aèries aporta molta informació de l’estat de la costa fa casi quaranta anys. El Dr. Ballester, que en aquell temps era el cap de la Unitat Estructural d’Investigació en Oceanografia de l’Institut d’Investigacions Pesqueres (actualment ICM), va ser un impulsor de l’observació remota de l’oceà i el 1977 va participar en la fundació d’EARSeL (European Association of Remote Sensing Laboratories).

Ballester, prou conegut pel seu treball pioner en l’anàlisi en continu de l’aigua de mar des d’un vaixell i per haver establert la primera base espanyola a l’Antàrtica, també va crear al 1986 des del CSIC el Grup de Treball en Teledetecció que va ser l’origen, poc després, de l’Asociación Española de Teledetección. En aquella època, en col·laboració amb altres institucions, com l’Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA) i posteriorment l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) precursor de l’actual ICGC, es van organitzar diversos vols amb avions que portaven sensors infrarojos i visibles al llarg de la costa catalana, des del cap de Creus fins més al sud del delta de l’Ebre. Amb aquests vols es va recollir informació sobre la franja costanera visualitzant aspectes com descàrregues de rius i altres aigües continentals o l’onatge, per exemple en relació amb l’entrada en funcionament de la primera central nuclear de Vandellòs.