NotíciesCitclops participa en el Festival Sonar 2015 amb el projecte “Musical Tentacle”


Equip científic en las instal·lacions del SONAR
2 Juliol 2015

Científics de l’ICM van participar en l'última edició del Festival Sonar a Barcelona, amb un projecte de “sonificació” de dades científiques anomenat “Musical Tentacle: quan la llum toca música sota el mar”.

Gràcies a una col·laboració entre  l’ICM, Eurecat, TheThings.IO i 1000001Labs, en el marc del projecte europeu Citclops, els assistents del Sonar van tenir la possibilitat d'escoltar música produïda a partir de dades de transparència de l'aigua mesurades per boies oceanogràfiques KdUINO desenvolupades a l'ICM. Per a l'esdeveniment, es va instal·lar una boia en un aquari en un dels recintes del Sonar + D.

Les boies KdUINO, (boies amb tecnologia Do-It-Yourself), poden construir-se íntegrament a partir de components electrònics fàcilment accessibles i de baix cost. Els sensors que mesuren la llum a l'aigua estan controlats per una placa Arduino, que per la seva banda és capaç de connectar-se a un dispositiu mòbil, de manera que les dades recollides a l'aigua es transmeten automàticament de forma inalàmbrica.

“Musical Tentacle” utilitza les mesures dels sensors i ofereix una oportunitat única de mostrar les variacions de la transparència del mar a partir d'una experiència audiovisual. Les dades científiques són transformades en dibuixos abstractes i música electrònica. Com comenta Raul Bardaji, investigador de l’ICM encarregat de la construcció de les boies “participar en aquest esdeveniment ens va semblar una bona ocasió per difondre el projecte de recerca entre un públic normalment molt allunyat dels temes científics però a més considerem interessant que altres usuaris puguin aprofitar aquestes dades per a nous experiments artístics”.

El projecte va tenir una gran acollida per part dels participants del Sonar que van formar cues per veure el “Musical Tentacle” en funcionament.

Els sons produïts a partir de les dades de la boia poden escoltar-se aquí
Les imatges es visualitzen en aquest enllaç

Equip complert del projecte: Alexander Steblin (Citclops, Eurecat), Arturo Tejeda (1000001 Labs), Filip Velickovski  (Citclops, Eurecat), Jaume Piera (Citclops, CSIC), Jordi Bruña (1000001 Labs), Lucas Eznarriaga (1000001 Labs), Luigi Ceccaroni (Citclops, 1000001 Labs), Marc Pous (TheThings.IO), Raúl Bardají (Citclops, CSIC)