Notícies | 02 Novembre 2015

La ciència ciutadana internacional aterra a Barcelona i passa per l'ICM

Share

Més d'un centenar de científics i experts d'Europa, Estats Units i Austràlia es van reunir els dies 28, 29 i 30 d'octubre a Barcelona per celebrar la tercera edició de l'Assemblea General de l'Associació Europea de Ciència Ciutadana (ECSA, de les seves sigles en anglès), durant la qual es van plantejar els reptes més importants d'aquest camp per als propers anys.

La ciència ciutadana internacional aterra a Barcelona i passa per l'ICM

Més d'un centenar de científics i experts d'Europa, Estats Units i Austràlia es van reunir els dies 28, 29 i 30 d'octubre a Barcelona per celebrar la tercera edició de l'Assemblea General de l'Associació Europea de Ciència Ciutadana (ECSA, de les seves sigles en anglès), durant la qual es van plantejar els reptes més importants d'aquest camp per als propers anys. La trobada va estar organitzada per la mateixa ECSA, el grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona, l'Oficina de Ciència Ciutadana del Barcelona Lab de l'Ajuntament de Barcelona i l'ICM. A més, va comptar amb la col·laboració del Museu del Disseny, el Museu Blau i el mateix ICM, les instal·lacions dels quals van ser les seus per al desenvolupament de les activitats.

La Ciència Ciutadana és una pràctica en plena efervescència que implica la participació del públic en les activitats pròpies d'una investigació científica. Els ciutadans contribueixen activament a la investigació ja sigui amb esforç intel·lectual, coneixement, eines o recursos. Els participants generen dades d'interès per a la investigació que poden obtenir a través dels seus propis dispositius i observacions, plantegen noves preguntes als científics i creen col·lectivament una nova cultura científica.

 

Barcelona Citizen Science Safari

Durant el dia 28, dos projectes de l'ICM van ser presentats a la comunitat internacional durant el "Barcelona Citizen Science Safari", en el qual científics d'un total de 10 projectes locals van realitzar demostracions pràctiques per als seus homòlegs europeus. Els projectes que presentà l’ICM foren Citclops i Observadors del Mar.

Citclops és un projecte europeu de seguiment de la qualitat de l'aigua del mar a través de les seves propietats òptiques i que compta amb l'ajuda d’observatoris ciutadans. Aquesta plataforma, formada per diferents experts, està desenvolupant sensors de baix cost que poden recollir molta informació sobre el color, la fluorescència i la transparència dels mars i oceans. Observadors del Mar,coordinat per científics de l'ICM, compta amb la col·laboració ciutadana per recopilar dades que ajudin a detectar fenòmens de canvis al mar, com per exemple aquells relacionats amb l'augment de la temperatura, la invasió o la proliferació d'espècies, o la contaminació . Des 2012, aquest projecte està inclòs a dins de l'Oficina de Ciència Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona.


 

Workshop on Citizen Science Data and Service Infrastructure

Divendres, 30 d'octubre es va celebrar a l'ICM una jornada per a debatre els futurs reptes tecnològics per al desenvolupament de la Ciència Ciutadana a escala global. Aquesta jornada va ser organitzada per Jaume Piera, investigador de l’ICM com a representant de ECSA i Arne Berre, del centre tecnològic SINTEF, de Noruega, i Sven Schade, de la Join Research Center de la Comissió Europea, com a coordinadors de ENVIP.

El workshop va reunir científics experts en processat i gestió de dades de diverses nacionalitats i va ser l'ocasió per discutir temes com la interoperabilitat de la informació, la propietat intel·lectual, la seguretat i la privacitat o nous models de xarxes socials. El seu objectiu era definir les primeres estratègies i procediments per poder desenvolupar aquests aspectes amb la participació i col·laboració d'entitats de tot el món.


ECSA, European Citizen Science Association

La ECSA representa una xarxa de projectes de ciència ciutadana, instituts de recerca, universitats, museus i altres organitzacions i individus de més de 20 països de la Unió Europea, Suïssa i els Estats Units. Els seus membres treballen junts amb la missió de connectar ciutadans i ciència a través de promoure la participació activa. ECSA és una ONG registrada a Alemanya i administrada per una seda al Museum für Naturkunde Berlin, Leibniz Institute for Evolution and Biodiversity Research.

Programa de la Assamblea General: http://ecsa.citizen-science.net/ECSA_General_Assembly_2015