D'on venim
Història

L'Institut d'Investigacions Pesqueres (IIP) es va crear el 3 d'octubre de 1951 sota la direcció del Dr. Francisco García del Cid. Aquest Institut estava format per un grup de laboratoris distribuïts al llarg de la costa espanyola, amb dues línies principals d'investigació: biologia marina i recursos marins renovables.

La revista científica de l'IIP va ser creada sota el nom d'Investigació Pesquera (ara Scientia Marina).

Es va construir un nou edifici al districte de la Barceloneta: la planta baixa es va condicionar com aquari obert al públic i els pisos superiors com a laboratoris d'investigació.

El primer vaixell oceanogràfic del CSIC es va batejar amb el nom del primer director de l'ICM, García del Cid.

L'Institut va canviar el seu nom pel d'Institut de Ciències del Mar (ICM), ampliant les seves línies de recerca amb la creació dels departaments d'Oceanografia Física i Geologia Marina.

Un grup de científics de l'ICM va establir la primera estació antàrtica espanyola, la Base Juan Carlos I.

Es va inaugurar un nou edifici al districte Vila Olímpica de Barcelona i es va crear el Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA). El CMIMA agrupa l'Institut de Ciències del Mar (ICM) i la Unitat de Tecnologia Marina (UTM), una unitat que dóna suport a la tecnologia marina i polar (anteriorment coneguda com a UGBO). Les noves instal·lacions de l'ICM inclouen la primera instal·lació d'aquaris i càmeres experimentals i nous serveis científics i tecnològics.

Es crea el Barcelona Expert Center (BEC) per preparar el processament de dades satèl·lit per a la missió SMOS de l'Agència Espacial Europea (Humitat de terra i salinitat de l'oceà), que finalment es va llançar a l'espai el 2009.

El Barcelona Center for Subsurface Imaging (Barcelona-CSI) inicia el projecte Kaleidoscope, una sòlida aliança a llarg termini amb Repsol per a la transferència de coneixement i tecnologia en el camp de la geofísica.

L'ICM desenvolupa una instal·lació de processament de dades per impulsar la bioinformàtica, la genòmica i el modelatge en ciències marines.

Es crea l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), una institució de cooperació entre l'ICM i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu desenvolupar una política basada en l'evidència científica per a la governança del mar cap a una gestió sostenible dels recursos marins.

El mes de novembre de 2018 es crea el Consell Extern d'Assessorament Científic amb l'objectiu de supervisar el progrés de l'ICM i fer recomanacions estratègiques. El Consell, format per 10 investigadors i investigadores de reconeixement internacional, va celebrar la seva primera reunió el març de 2019.

L'ICM és designat com la seu de la Xarxa Marítima de Catalunya (BlueNetCat), una xarxa de col·laboració intersectorial destinada a crear un pol de transferència i innovació sobre l'Economia Blava a Catalunya.
L'ICM crea el seu primer Consell Social amb l'objectiu de reforçar els seus vincles amb la societat promovent la transferència de coneixement, fomentant la participació ciutadana en la investigació i enfortint el compromís de millorar la salut i la sostenibilitat del nostre planeta.

L'ICM es converteix en el primer centre de recerca en ciències marines en obtenir l'acreditació d'excel·lència Severo Ochoa.
El 2021 es presenta el primer Pla d'Igualtat de Gènere, que busca generar un canvi estructural que adopti el principi d'igualtat de gènere com a eix transversal en tota la institució.
-
Institut de Ciències del Mar, CSIC. Summary of research activities in 1995 and 1996.
Gili, J. M., & Borruel, C. (1997). Institut de Ciències del Mar. CSIC. Barcelona (ICM). -
El Instituto de investigaciones pesqueras: Tres décadas de historia de la investigación marina española.
Ángel Guerra Sierra, Ricardo Prego Reboredo. Madrid (2003).(PDF) -
Las ciencias y tecnologías marinas en España.
Duarte, C. M. (Ed.). (2006). Editorial CSIC-CSIC Press. -
Crucial times for Spanish physical oceanography.
Pelegri et al 2012. Scientia Marina 76(Suppl.1): 11-28 (2012) (PDF) -
Homenatge a Antoni Ballester i Nolla: Recull d’escrits.
Castellví, J., Ballester Sadurní, O., Ros, J., Camp, J., Salat, J., Font, J., ... & García, M. A. (2020).