Projectes destacats

Impactes

Transferència de coneixement orientada a l’acció en benefici de la societat

L'ICM vol ser un actor clau en l’Economia Blava i en l’ecosistema d’innovació a escala local, regional i nacional i, alhora, esdevenir un líder a la regió mediterrània. Aqui destaquem alguns dels nostres impactes.

ICATMAR, model de cogestió

L’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), un òrgan de cooperació entre l’ICM i la Generalitat de Catalunya, té com a principals línies d’actuació, per una banda, el coneixement de l’estat biològic de les espècies d’interès pesquer, la quantificació de l’impacte de la pesca recreativa i el seguiment socioeconòmic d’aquests sectors, i de l’altra la recollida i anàlisi de dades oceanogràfiques (corrents marins, temperatura, salinitat) que després serviran, entre altres coses, per fer prediccions de l'evolució d'aquestes variables.

Saber-ne més
Entre els objectius d'ICATMAR està el de millorar la gestió dels recursos pesquers / UN Ocean Decade.
Millorem l'observació de l'oceà des de l'espai

Som un dels principals socis del nou projecte de l'Agència Espacial Europea (ESA) sobre tecnologies d'observació de la Terra: el projecte CIMR L2PAD. L'objectiu principal de la iniciativa és desenvolupar el processador de dades que recopilarà les variables geofísiques (de Nivell 2) adquirides amb el satèl·lit Copernicus Imaging Microwave Radiometer (CIMR), que orbitarà la Terra entre el 2023 i el 2027.

Saber-ne més
El CIMR orbitarà la Terra entre el 2023 i el 2027 / ESA.
Tecnologies innovadores per a la gestió dels ecosistemes marins

Una campanya oceanogràfica ha validat un conjunt de tecnologies innovadores desenvolupades en el marc d’un projecte de recerca coordinat per la Universitat de Girona (UdG) amb la participació de l’ICM, amb l’objectiu de millorar la supervisió, el monitoratge i la gestió dels ecosistemes marins. 

El projecte de recerca s’anomena ‘Plataforma de Larga Duración para la Observación de los Ecosistemas Marinos (PLOME)’ i està treballant per desenvolupar una plataforma no invasiva i modular per recollir dades imprescindibles per a què la comunitat científica pugui supervisar, monitorar i gestionar els ecosistemes marins de manera més eficient.

Saber-ne més
Estacions fixes de la UPC preparades per ser col·locades al fons marí.
Tecnologia pionera per millorar la detecció de la sismicitat submarina

Formem part d’un consorci públic-privat que impulsarà el desenvolupament d’una tecnologia pionera amb l’objectiu de millorar la detecció de la sismicitat en entorns submarins. Aquestes noves tècniques comptaran amb un nivell de precisió molt superior a les eines amb què compten els sismòlegs actuals i ajudaran a aprofundir en l'estudi d’esdeveniments sísmics com ho són els terratrèmols o els tsunamis.

Saber-ne més
El nou sistema permetrà la vigilància submarina d'alta resolució / Getty Images-iStockphoto.