Notícies | 09 octubre 2024

Arrenca CABALGA, una iniciativa pionera per recuperar les comunitats bentòniques del Mediterrani i l’Atlàntic gallec

Share

El projecte busca enfortir la col·laboració entre el sector científic, pesquer i social, i presenta un fort component social, que vindrà de la mà de l'Associació AMICOS.

Les accions de restauració de CABALGA es duran a terme durant el  / Laia Sabaté.
Les accions de restauració de CABALGA es duran a terme durant el / Laia Sabaté.

L'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) lidera el projecte CABALGA, una iniciativa pionera destinada a la recuperació i conservació de comunitats bentòniques en àrees marines protegides del Mediterrani i l’Atlàntic Gallec, mitigant els efectes de les activitats humanes i del canvi climàtic en aquests ecosistemes clau. El projecte es du a terme amb l'associació gallega AMICOS i es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Reto Demogràfic, a través del Programa Pleamar, i es cofinança per la Unió Europea per la FEMPA (Fondo Europeo Marítimo, de Pesca i de Acuicultura).

En concret, CABALGA busca promoure una estreta col·laboració entre el sector científic, pesquer i social, treballant conjuntament per protegir i restaurar la biodiversitat marina. Una de les metes principals de la iniciativa és mitigar els impactes que la pesca artesanal i altres activitats humanes tenen sobre els ecosistemes marins, especialment en àrees protegides. Per a això, s'implementaran tècniques de restauració com la reintroducció d'espècies fonamentals per a l'equilibri d'aquests hàbitats, com per exemple les gorgònies, que actuen com a boscos sota l’aigua i proporcionen refugi a una infinitat d'espècies.

A més, CABALGA inclou un pla integral de seguiment i monitoratge de les espècies restaurades en els seus hàbitats naturals, amb la finalitat d'avaluar-ne l'evolució i contribuir a la conservació a llarg termini dels ecosistemes marins. El projecte també posa un fort èmfasi en la sensibilització social, involucrant la comunitat en la importància de conservar la biodiversitat marina i en la restauració d'ecosistemes, especialment en àrees marines protegides.

L'investigador de l'ICM-CSIC Stefano Ambroso destaca la rellevància d'aquest enfocament col·laboratiu i multidisciplinari: 

"El projecte CABALGA és una oportunitat única per promoure la recuperació d'ecosistemes marins que estan greument afectats per les activitats humanes. Volem demostrar que la restauració de la biodiversitat és possible amb la col·laboració entre la ciència, el sector pesquer i la societat civil. A través de tècniques innovadores com la ‘Metodologia Bàdminton’, esperem tornar la vida a aquests ecosistemes clau i assegurar-ne la funció per a futures generacions".

Metodologia Bàdminton

La ‘Metodologia Bàdminton’ consisteix a retornar al seu hàbitat natural gorgònies que han estat capturades accidentalment durant la temporada de pesca de tresmall (d'abril a agost). Les gorgònies es fixen a pedres naturals que, en ser llançades des d'una embarcació, permeten que les colònies aterrin en posició vertical, afavorint-ne la reintegració a l'ecosistema. Les espècies que es restauraran en aquest projecte inclouen Eunicella singularis, Eunicella cavolinii, Leptogorgia sarmentosa, Swiftia pallida i Paramuricea clavata.

CABALGA també respon a la necessitat urgent de mitigar la degradació causada pels impactes antropogènics, com la pesca i l’ús d’àncores en els ecosistemes marins vulnerables. 

"Aquests ecosistemes, que alberguen coralls i boscos de Posidonia oceanica i de Laminaria, són crucials per al refugi, alimentació i cria d'espècies d'interès comercial. Tanmateix, les activitats humanes estan comprometent-ne la viabilitat i reduint els estocs pesquers associats", afirma Blanca Figuerola, la investigadora principal del projecte.

Finalment, el projecte presenta un fort component social, que vindrà de la mà de l'Associació AMICOS, que treballa per la participació i inclusió real en tots els àmbits de la societat de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Les accions de restauració de CABALGA es duran a terme durant el 2025 en tres àrees marines protegides: el Parc Natural de Cap de Creus a Catalunya, el Parc Natural Ses Salines Eivissa i Formentera a les Illes Balears i el Parc Nacional Marítim Terrestre de les Illes Atlàntiques a Galícia.