El grup desenvolupa projectes de recerca relacionats amb els factors i mecanismes que determinen la resiliència dels ecosistemes marins als impactes associats al canvi global. Per a això s'adopta una aproximació pluridisciplinària que abasten des de la taxonomia i sistemàtica, passant per la biologia d'espècies, estructura i dinàmica de poblacions i comunitats bentòniques i la relació dels processos biològics amb els factors ambientals. L'enfocament multidisciplinari comporta la necessitat d'aplicar una gran diversitat de tècniques analítiques, experimentals (en el camp i en el laboratori), estadístiques i de modelització. El grup dedica també esforços en el desenvolupament tecnològic d'equips i instal·lacions per a poder abordar objectius cada vegada més ambiciosos i amb millors garanties d'èxit. L'equip treballa principalment en els ecosistemes bentònics litorals i de plataforma en els quals té una llarga experiència (tant en campanyes a bord de vaixells oceanogràfics i litorals com amb escafandre autònom). L'equip és responsable de sèries temporals de dinàmica de poblacions i biodiversitat a llarg termini (>20 anys) úniques al Mediterrani. L'activitat científica es complementa amb una llarga experiència en projectes educatius i de divulgació científica.
Objectius
El principal objectiu del grup és aconseguir una visió integrada dels factors que determinen la resiliència i la recuperació dels ecosistemes bentònics enfront de les pertorbacions associades al canvi global. L'equip ha estat especialment actiu en l'anàlisi del paper central de les Àrees Marines Protegides (AMPs) com a eines per a contrarestar els efectes negatius de les activitats humanes. L'objectiu final de l'equip és millorar l'eficàcia de les estratègies de conservació i gestió marina. Per a això el treball en contacte directe amb les administracions i la societat en general (projectes educatius i divulgatius) és una activitat transversal dels projectes del grup.
Objectius específics:
1. Estudi dels processos relacionats amb la capacitat de resiliència dels ecosistemes bentònics litorals i de plataforma del mediterrani enfront de les pertorbacions associades amb el canvi global.
2. Suport en el disseny d'Àrees Marines Protegides (*AMP) i anàlisis de la seva efectivitat en la conservació i preservació d'espècies i hàbitats marins clau.
3. Estudi de l'estructura i dinàmica de les comunitats bentòniques, els seus patrons de distribució espacial i temporal i els factors ambientals i geomorfològics que les delimiten o/o les afavoreixen. Consolidació de sèries temporals de seguiment en diverses zones del Mediterrani (+20 anys).
4. Desenvolupament i aplicació de noves metodologies i aplicacions tecnològiques per a millorar el coneixement del medi marí i poder fer front a nous reptes en l'exploració marina litoral.
5. Desenvolupament de projectes innovadors sobre educació i divulgació científica des dels centres de recerca en col·laboració directa tant amb el professorat d'educació primària i secundària com amb les institucions (públiques i privades) involucrades i compromeses en el foment social de la ciència.
6. Desenvolupament de projectes de ciència ciutadana per a involucrar i sensibilitzar a la societat sobre els reptes ambientals per a garantir la salut de l'oceà.