Grup de recerca

Ecologia i resiliència dels ecosistemes bentònics en un oceà en canvi

Visió integrada dels factors que determinen la resiliència dels ecosistemes bentònics

El grup desenvolupa projectes de recerca relacionats amb els factors i mecanismes que determinen la resiliència dels ecosistemes marins als impactes associats al canvi global. Per a això s'adopta una aproximació pluridisciplinària que abasten des de la taxonomia i sistemàtica, passant per la biologia d'espècies, estructura i dinàmica de poblacions i comunitats bentòniques i la relació dels processos biològics amb els factors ambientals. L'enfocament multidisciplinari comporta la necessitat d'aplicar una gran diversitat de tècniques analítiques, experimentals (en el camp i en el laboratori), estadístiques i de modelització. El grup dedica també esforços en el desenvolupament tecnològic d'equips i instal·lacions per a poder abordar objectius cada vegada més ambiciosos i amb millors garanties d'èxit. L'equip treballa principalment en els ecosistemes bentònics litorals i de plataforma en els quals té una llarga experiència (tant en campanyes a bord de vaixells oceanogràfics i litorals com amb escafandre autònom). L'equip és responsable de sèries temporals de dinàmica de poblacions i biodiversitat a llarg termini (>20 anys) úniques al Mediterrani. L'activitat científica es complementa amb una llarga experiència en projectes educatius i de divulgació científica.

Objectius

El principal objectiu del grup és aconseguir una visió integrada dels factors que determinen la resiliència i la recuperació dels ecosistemes bentònics enfront de les pertorbacions associades al canvi global.  L'equip ha estat especialment actiu en l'anàlisi del paper central de les Àrees Marines Protegides (AMPs) com a eines per a contrarestar els efectes negatius de les activitats humanes. L'objectiu final de l'equip és millorar l'eficàcia de les estratègies de conservació i gestió marina. Per a això el treball en contacte directe amb les administracions i la societat en general (projectes educatius i divulgatius) és una activitat transversal dels projectes del grup.

Objectius específics:

1. Estudi dels processos relacionats amb la capacitat de resiliència dels ecosistemes bentònics litorals i de plataforma del mediterrani enfront de les pertorbacions associades amb el canvi global.

2. Suport en el disseny d'Àrees Marines Protegides (*AMP) i anàlisis de la seva efectivitat en la conservació i preservació d'espècies i hàbitats marins clau.

3. Estudi de l'estructura i dinàmica de les comunitats bentòniques, els seus patrons de distribució espacial i temporal i els factors ambientals i geomorfològics que les delimiten o/o les afavoreixen. Consolidació de sèries temporals de seguiment en diverses zones del Mediterrani (+20 anys).

4. Desenvolupament i aplicació de noves metodologies i aplicacions tecnològiques per a millorar el coneixement del medi marí i poder fer front a nous reptes en l'exploració marina litoral.

5. Desenvolupament de projectes innovadors sobre educació i divulgació científica des dels centres de recerca en col·laboració directa tant amb el professorat d'educació primària i secundària com amb les institucions (públiques i privades) involucrades i compromeses en el foment social de la ciència.

6. Desenvolupament de projectes de ciència ciutadana per a involucrar i sensibilitzar a la societat sobre els reptes ambientals per a garantir la salut de l'oceà.

Informació més relevant

  Destacats

  Joaquim Garrabou Scientfic coordinator of the T-MEDNet network (www.t-mednet.org) aiming to track climate change impacts in the Mediterranean Sea

  Joaqum Garrabou coordinator of the marine citizen science platform Observadores del Mar www.observadoresdelmar.es

   

  Registro de la propiedad intelectuals de “Juego Oceans” a nombre de J.M. Gili, B. Vendrell-Simón, J. Grinyó, S. Ambroso, R. Zapata, J. Salazar, L. Peral, A. Santín, C. Dominguez-Carrió, A. Martinez, M. Montseny, A. Gori, N. Viladrich, G. Corbera, B. Peral, X. Faus, representados por la Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas, el día 9 de enero de 2019, Acta 7007 del Notario Pedro Antonio Mateo Salgado en Madrid. Documento, folio EK 3674213.

  Registro de la propiedad intelectuals de “Gymkhana de los mares y océanos” a nombre de J.M. Gili, B. Vendrell-Simón, J. Grinyó, S. Ambroso, R. Zapata, J. Salazar, L. Peral, A. Santín, C. Dominguez-Carrió, A. Martinez, M. Montseny, A. Gori, N. Viladrich, G. Corbera, representados por la Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas, el día 10 de enero de 2019, Acta 7008 del Notario Pedro Antonio Mateo Salgado en Madrid. Documento, folio EK 3674034.

  Registro de la propiedad intelectuals de “Juego de Tierra o de Mar” a nombre de J.M. Gili, B. Vendrell-Simón, J. Grinyó, S. Ambroso, R. Zapata, J. Salazar, L. Peral, A. Santín, C. Dominguez-Carrió, A. Martinez, M. Montseny, A. Gori, N. Viladrich, G. Corbera, J. Corbera, representados por la Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas, el día 9 de enero de 2019, Acta 7009 del Notario Pedro Antonio Mateo Salgado en Madrid. Documento, folio EK 3674025.

  Registro de la propiedad intelectuals de “Guia de Identificación de Medusas” a nombre de M. Marambio, L. López-Castillo, J.M. Gili, V. Fuentes, representados por la Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas, el día 9 de enero de 2019, Acta 7010 del Notario Pedro Antonio Mateo Salgado en Madrid. Documento, folio EK 3674016.

  Publicacions
  • Bates, Amanda E.; Helmuth, Brian; Burrows, Michael T.; Duncan, Murray I.; Garrabou, Joaquim; Guy-Haim, Tamar; Lima, Fernando P.; Queiros, Ana M.; Seabra, Rui; Marsh, Robert; Belmaker, J.; Bensoussan, Nathaniel; Dong, Yunwei; Mazaris, Antonios D.; Smale, Dan; Rilov, Gil;
   2018

   Biologists ignore ocean weather at their peril

   Nature 560(7718): 299-301 (2018)
   http://dx.doi.org/10.1038/d41586-018-05869-5
  • Montero-Serra, Ignasi; Linares, Cristina; Doak, Daniel F.; Garrabou, Joaquim; Ledoux, J. B.;
   2018

   Strong linkages between depth, longevity and demographic stability across marine sessile species

   Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 285(873) (2018)
   10.1098/rspb.2017.2688
  • Guerrero, Elena; Gili, Josep Maria; Grinyó, Jordi; Raya, Vanesa; Sabatés, Ana;
   2018

   Long-term changes in the planktonic cnidarian community in a mesoscale area of the NW Mediterranean

   PLoS ONE 13(5): e0196431 (2018)
   10.1371/journal.pone.0196431
  • Grinyó, Jordi; Viladrich, Nuria; Díaz, David; Muñoz, Anabel; Mallol, Sandra; Salazar, Janire; Castillo, Raquel; Gili, Josep Maria; Gori, Andrea;
   2018

   Reproduction, energy storage and metabolic requirements in a mesophotic population of the gorgonian Paramuricea macrospina

   PLoS ONE 13(9): e0203308 (2018)
   10.1371/journal.pone.0203308
  • Lo Iacono, Claudio; Robert, Katleen; Gonzalez-Villanueva, Rita; Gori, Andrea; Gili, Josep Maria; Orejas, Covadonga;
   2018

   Predicting cold-water coral distribution in the Cap de Creus Canyon (NW Mediterranean): Implications for marine conservation planning

   Progress in Oceanography 69: 169-180 (2018)
   http://dx.doi.org/10.1016/j.pocean.2018.02.012
  Projectes
  Contractes