L’ICM participa en aquest projecte que busca entendre millor la interacció entre l’oceà, el gel, la neu i l’atmosfera per oferir models que descriguin millor el clima polar i global.

Les regions polars estan experimentant canvis ràpids i sense precedents a causa del canvi climàtic derivat de l'activitat antropogènica. Les projeccions per al segle XXI mostren una disminució substancial del gel marí tant a l'Àrtic com a l'Antàrtic, la qual repercutirà en la població de l'Àrtic i també en la societat més enllà de les regions polars.
El projecte CRiceS que comença ara reuneix 21 equips internacionals de recerca procedents d'Europa, Canadà, Sud-àfrica, Índia i Rússia, entre ells un equip de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona format íntegrament per dones: Estrella Olmedo, Cristina Gonzalez-Haro i Carolina Gabarró. A través d’aquesta iniciativa, els i les especialistes busquen millorar la modelització dels impactes que aquestes regions tenen sobre el clima global.
El nou projecte compta amb un equip molt ampli d'investigadors i investigadores que abordaran el paper dels processos polars dins el sistema climàtic, incloent-hi tant processos relacionats amb la física, com amb la química i la biologia del clima, a part dels processos de retroalimentació entre el clima polar i el global.
Un enfocament integrat
"Creiem que el nostre enfocament integrat, que inclou experts en modelització però també en l’anàlisi d’observacions, ens ajudarà a comprendre no només els processos polars, sinó també com els sistemes d'aquestes zones extremadament fredes estan vinculats al clima global i a la societat", exposa Risto Makkonen, coordinador del projecte i investigador de l'Institut Meteorològic de Finlàndia (FMI).
Per la seva banda, Jennie Thomas, coordinadora científica del projecte i investigadora del CNRS, afegeix que "formen part de CRiceS els millors especialistes en la física i la biogeoquímica del gel marí, els aerosols i la formació de núvols, la qual cosa ens portarà a comprendre millor el funcionament conjunt d'aquests sistemes i el que cal esperar en un futur amb menys gel marí".
Finalment, Carolina Gabarró, una de les investigadores de l'ICM implicades en el projecte, afirma que ”per tenir prediccions fiables del clima, és fonamental tenir observacions repetitives i precises dels pols que puguin ser assimilades en els models. Així doncs, les dades de satèl·lit són una eina bàsica per fer un seguiment de les dràstiques transformacions que estan patint els pols i millorar els models de predicció”.
Millors prediccions del canvi climàtic
CRiceS millorarà els models climàtics i la representació de les interaccions entre els oceans polars i l'atmosfera amb l'objectiu d'oferir millors prediccions del canvi climàtic polar i global. "Al cap i a la fi, els models climàtics globals són l'eina clau per predir futurs canvis en els sistemes climàtics polars i globals. Uns models millorats serien capaços de simular processos detallats i, en especial, les interaccions i l'acoblament dels sistemes polars a altres com l'oceà, el gel marí o l'atmosfera", subratlla en aquest sentit Risto Makkonen.
El projecte, que forma part del programa de recerca H2020, s'allargarà fins al 2025 i s’hi destinaran un total de 8 milions d'euros. En el marc del programa H2020, la UE ha destinat fins ara uns 200 milions d'euros a projectes d'investigació en zones polars.