Notícies | 23 Juliol 2024

Arrenca SUN-BIO, un ambiciós projecte europeu d'energia renovable per a la restauració marina

Share

La iniciativa, coordinada per l'ICM-CSIC, desenvoluparà una tecnologia innovadora per generar energia neta destinada a infraestructures submarines de monitoratge i restauració marina.

L'energia generada servirà per alimentar observatoris intel·ligents que monitoren hàbitats marins en restauració / ICM-CSIC.
L'energia generada servirà per alimentar observatoris intel·ligents que monitoren hàbitats marins en restauració / ICM-CSIC.

El passat mes de juny arrencava el projecte europeu SUN-BIO que té com a objectiu principal la creació d'un sistema flotant que combini l’energia solar i la força de l'onatge per abastir observatoris intel·ligents que monitoren hàbitats marins en restauració. Durant la reunió inicial, celebrada els dies 26 i 27 de juny a l'ICM-CSIC, el consorci internacional de SUN-BIO va definir els objectius clau del projecte i va establir el full de ruta per a la seva consecució.

La iniciativa, coordinada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), es desenvoluparà al llarg de tres anys i comptarà amb la col·laboració de set socis de cinc països europeus. Entre els participants hi ha institucions acadèmiques i empreses com ENGITEC SYSTEMS INTERNATIONAL Ltd. (ESI), ROBUST SYSTEMS ENGINEERING, ATLANTIS SYMVOULEFTIKI ANONYMI ETAIREIA Ltd. (ATLANTIS), la Universitat de Birmingham, la Universitat Tècnica Nacional d'Atenes (NTUA) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

"Treballarem junts per implementar energies renovables al litoral mediterrani, mantenint i millorant l'estat de conservació dels hàbitats marins costaners", exposa Jacopo Aguzzi (ICM-CSIC), el coordinador del projecte.

Apostant per les renovables

En un context global on la demanda energètica creix i els mètodes tradicionals basats en combustibles fòssils són insostenibles, SUN-BIO busca donar suport a la transició cap a una economia descarbonitzada mitjançant l'ús d'energies renovables marines. Un dels objectius del projecte és desenvolupar solucions tecnològiques que generin energia amb baix impacte ambiental, capaces de proveir plataformes intel·ligents per al monitoratge ecològic.

Aquestes infraestructures inclouran materials biocompatibles per al seu ancoratge, promovent així la restauració de praderies de Posidonia oceanica i altres hàbitats marins crucials per als ecosistemes mediterranis. Així mateix, es farà servir la intel·ligència artificial per al processament d'imatges i dades. 

"Això ens permetrà monitorar els entorns de la instal·lació i avaluar tant el sistema energètic com el seu impacte ecològic", apunta en aquest sentit Giacomo Picardi (ICM-CSIC), un altre dels investigadors involucrats en el projecte.

Finalment, mitjançant simulacions numèriques de la dinàmica dels corrents marins, s'avaluarà la viabilitat d'aquesta solució energètica i el seu impacte a la hidrodinàmica local i regional.

En definitiva, una iniciativa pionera que vol posar sobre la taula la capacitat de la investigació científica, no només de monitorar els canvis en els ecosistemes marins, sinó també de millorar-los, establint un precedent per a futurs projectes d'energia renovable i restauració.