L’àrea metropolitana de Barcelona ha estat una de les 690 regions a nivell mundial que han contribuït al City Nature Challenge, un desafiament internacional de descobrir la natura de les ciutats.
Documentar la biodiversitat en les àrees urbanes de tot el planeta de manera simultània en quatre dies és l’objectiu del City Nature Challenge, una competició amistosa celebrada entre el 26 i el 29 d’abril a 690 ciutats i regions metropolitanes de tot el món. Per segon any consecutiu, l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha sumat al repte mundial de fotografiar el màxim de flora i fauna silvestre urbanes adoptant el nom local de l’esdeveniment com a BioDiverCiutat.
Amb la coordinació de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la col·laboració de diverses entitats ambientals, la metròpolis barcelonina ha registrat, al llarg dels quatre dies de la competició, un total de 3.514 observacions a l’observatori de ciència ciutadana MINKA, corresponent a 739 espècies diferents, el 50% de l’àmbit marí.
Al llarg del bioblitz —que és com s’anomenen els d’esdeveniments de recompte de natura— la ciutadania ha estat la força motriu perquè l’àrea metropolitana de Barcelona sigui la regió amb més registres d’observacions i espècies de les 15 poblacions espanyoles que han participat en el repte mundial, destacant l’aportació d’observacions marines.
“A Barcelona i els seus municipis adjacents tenim l’avantatge de tenir un ventall d’ecosistemes molt ampli , cosa que ens permet obtenir una gran diversitat d’espècies quan organitzem esdeveniments de ciència ciutadana”, destaca Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC i responsable de la iniciativa.
La major part de les observacions del litoral han estat gràcies a les sortides fotogràfiques i censos de biodiversitat diürns i nocturns a càrrec de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), sortides d’esnòrquel per l’empresa Anèl·lides - Serveis ambientals marins, i sortides a les platges metropolitanes dins del projecte BioPlatgesMet, coliderat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’ICM-CSIC.
Troben un nudibranqui d’origen atlàntic per primer cop al litoral de Barcelona
Entre totes les espècies registrades en el repte, destaca la troballa d’un exemplar de nudibranqui que, fins ara, no s’havia citat a la ciutat de Barcelona. Es tracta de l’espècie Tergipes tergipes, un mol·lusc d’origen Atlàntic que s’ha trobat específicament a la zona d’esculleres de la Platja de Llevant de Barcelona. L’autor de la troballa, Xavier Salvador, que també és tècnic de l’ICM-CSIC i membre de l’organització de BioDiverCiutat, destaca que "no és comú trobar aquesta espècie al mar Mediterrani perquè s’alimenta només d’algunes espècies d’hidrozous i a poca profunditat, cosa que limita la seva presència a llocs molt específics”.
El primer registre de l’espècie a Catalunya va ser a una zona de poca profunditat de Sitges i, actualment, hi ha molt pocs casos documentats al litoral català, segons el Banc de dades de biodiversitat de Catalunya i el Sistema Global d’Informació sobre Biodiversitat (GBIF).
El rànquing de les deu espècies més citades a la regió metropolitana de Barcelona dins del BioDiverCiutat l’encapçala el gobi de les anemones o cabot d’ortigues (Gobius incognitus), un peix força comú al mar Mediterrani que ha estat registrat 100 vegades a la plataforma MINKA al llarg dels quatre dies. La segona espècie més citada ha estat el cargol de mar Cerithium vulgatum i, la tercera, l’alga bruna (Dictyota dichotoma).
BioDiverCiutat també ha registrat 61 espècies exòtiques, 26 de les quals són invasores, com l’alga vermella Asparagopsis taxiformis i el poliquet de mar Branchiomma luctuosum, totes dues també en el rànquing de les deu més citades. El recompte també conté quatre espècies amenaçades o incloses en alguna figura de protecció, com la planta Echium arenarium, típica dels ecosistemes dunars i trobada a les platges de Viladecans; la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii), avistada a la Platja de Can Camins del Prat de Llobregat; la fanerògama marina Cymodocea nodosa, observada a la la Platja de Llevant, i el dàtil de mar (Lithophaga lithophaga), trobat a les piscines dels banys del Fòrum.
“La zona del Fòrum destaca per la seva singularitat: un fons marí artificial amb estructures poc comunes en la natura, salvaguardat de l'onatge i la pesca. Aquesta protecció fa que, sovint, s’hi observi una gran diversitat d'espècies, algunes de les quals són difícils de trobar en altres llocs”, explica el biòleg Xavier Salvador.
Torrelles de Llobregat i Viladecans, els municipis més actius seguits de la capital
En la competició també ha tingut un paper destacat l’Associació Naturalista Torrellenca, una entitat que ja contribueix de manera continuada a la plataforma MINKA. El municipi ha aportat 247 observacions de 99 espècies diferents, destacant la troballa de l’insecte Fibla hesperica, registrat per primera vegada a la plataforma MINKA; la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), catalogada com a vulnerable segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN); i la papallona migradora dels cards (Vanessa cardui), un lepidòpter que pot fer una migració anual de 10.000 quilòmetres. Viladecans ha estat la tercera població més activa de la competició, amb l’aportació de 225 observacions i 91 espècies diferents, principalment de la zona de la platja, on s’han registrat diversos exemplars de barqueta de Sant Pere (Velella velella) que, en aquelles dates, se’n van veure moltes en diverses platges de Catalunya. En aquesta localitat hi va participar un grup de voluntàries del Centre d'Oftalmologia Barraquer, qui manté una col·laboració en curs amb l'ICM-CSIC, per contribuir també en el repte.
MINKA, una eina ciutadana clau per explorar la biodiversitat del litoral
L’organització del City Nature Challenge, que promou l’ús de diverses plataformes de ciència ciutadana similars a MINKA, celebra la seva novena edició com la més participativa, amb 83.000 persones participants de 690 ciutats de 51 països diferents, i documentant gairebé 2,5 milions d’observacions de flora i fauna silvestre urbanes, de 65.682 espècies diferents. Malgrat que els quatre dies del repte a Barcelona van ser marcats per la pluja, l’investigador Jaume Piera destaca que “els resultats de BioDiverCiutat manifesten l’interès i la bona predisposició de la gent en activitats de ciència ciutadana per descobrir la natura, especialment en el medi marí”.
Les observacions recollides a MINKA, que disposa de pàgina web i app, ja s’incorporen en repositoris globals de biodiversitat com GBIF i s’utilitzen en iniciatives de gestió de la biodiversitat, com la creació de les capes marines en l’Altes de biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona i la gestió i conservació de les platges metropolitanes a través del projecte BioPlatgesMet. L’esdeveniment BioDiverCiutat ha comptat amb el finançament dels projectes europeus ANERIS, GUARDEN, MINKE i ECS.