La troballa es produïa fa unes setmanes en el marc d'una campanya oceanogràfica internacional en què l'ICM-CSIC ha tingut un paper clau.

Un equip de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) a bord del vaixell de recerca oceanogràfica Falkor, que pertany al Schmidt Ocean Institute i està equipat amb el ROV SuBastian, que pot arribar a una profunditat de 4.500 metres, ha contribuït al descobriment de dos grans esculls de corall d'aigües fredes en estat pràcticament pristí entre els 370 i els 420 metres de profunditat a les illes Galápagos (Equador). Tot això no hauria estat possible sense el cartografiat de la zona mitjançant la instal·lació d’eines capdavanteres al robot submarí emprat durant l'expedició.
En concret, durant la campanya l'equip científic va utilitzar una tecnologia avançada d'escaneig làser per generar mapes summament detallats d'aquests esculls, proporcionant imatges amb una resolució mil·limètrica capaces d'identificar tota mena d'organismes del fons marí.
Aquesta tècnica cartogràfica, de resolució superior a la dels mètodes tradicionals, va permetre, a més, documentar i organitzar espacialment els organismes vius en el seu hàbitat natural, posant especial atenció en els esculls verticals, que són entorns difícils de fotografiar i estudiar malgrat la gran biodiversitat que allotgen.
A part dels esculls de corall, l'equip científic va descobrir dues muntanyes submarines que s'havien advertit anteriorment gràcies a dades satelitals, però que mai s'havien pogut explorar i cartografiar en detall. Aquestes troballes són el resultat d'una expedició de trenta dies dirigida per la Dra. Katleen Robert, de l'Institut Marí i de Pesca de la Universitat Memorial de Terranova i Labrador, en què van participar 24 científiques i científics de 13 organitzacions i universitats.
"Els esforços interdisciplinaris de l'equip científic han contribuït a obtenir dades molt valuoses utilitzant un enfocament holístic i multiescalar, que és clau per entendre la dinàmica dels ecosistemes d'aigües profundes de la reserva nacional Marina de Galápagos i per estendre les nostres troballes a altres àrees", destaca l'investigador de l'ICM-CSIC Claudio Lo Iacono, colíder de l'expedició científica.
L'equip de l'ICM-CSIC va contribuir a l'obtenció de dades hidrodinàmiques, és a dir, del moviment dels corrents, de molt alta resolució de la zona on es troben els esculls de corall d'aigües fredes utilitzant per primera vegada un Perfilador Acústic de Corrents Doppler (ADCP) acoblat al robot SuBastian.
Segons Lo Iacono, "la precisió del sistema de navegació i l'estabilitat del ROV SuBastian van permetre obtenir imatges i quantificar la hidrodinàmica del fons dels esculls estudiats a una resolució sense precedents. Això ajudarà a comprendre millor els processos interactius entre la complexitat del fons marí i els patrons dels corrents locals, que en darrera instància proporcionen sediments rics en matèria orgànica que són aprofitats pels coralls”.
"Gràcies a la disparitat de perfils de la campanya, que anaven des d'ecologistes a geòlegs o oceanògrafs, hem pogut obtenir una imatge global de l'enclavament. També hem tingut l'oportunitat de compartir la nostra experiència i resultats amb les escoles per conscienciar els nens sobre la importància de protegir el medi marí profund", assenyala la doctoranda de l'ICM-CSIC Ariadna Martínez, que també va participar en la campanya.
Aquesta campanya es va desenvolupar al voltant del parc nacional Marí Illa del Coco, una àrea protegida gestionada per Costa Rica i capitanejada per l'exploradora de National Geographic Ana Belén Yáñez. Durant la campanya, l'equip científic va observar múltiples espècies de coralls d'aigües profundes i va aportar dades essencials per a la gestió del corredor marí del Pacífic Oriental Tropical.
Amb tot, els resultats de l'expedició posen sobre la taula el paper clau de la col·laboració en el món científic per descobrir i preservar la biodiversitat dels ecosistemes marins, assegurant així la gestió sostenible i la protecció per a les generacions futures.