Notícies | 05 Juny 2024

El CSIC de Cine aterra per primera vegada a Barcelona amb la projecció de “Lo Imposible”

Share

Aquesta sessió de cinema d’estiu, que és oberta al públic, tindrà lloc dijous 11 de juliol a l’ICM-CSIC.

L'obertura de portes de l'ICM serà a les 20.45h, i la projecció començarà al voltant de les 22h. /CSIC de Cine.
L'obertura de portes de l'ICM serà a les 20.45h, i la projecció començarà al voltant de les 22h. /CSIC de Cine.

Barcelona se suma aquest any a CSIC de Cine, el cinema d'estiu del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que celebra la seva tercera edició mirant al mar i ampliant les seus, en col·laboració amb l’Institut de Ciències de la Mar (ICM-CSIC) i la Delegació del CSIC a Catalunya. En el marc de la Dècada dels Oceans, el cicle ha programat diverses pel·lícules relacionades amb les ciències marines i, per primera vegada, ha organitzat una de les seves sessions al costat del mar. Així, el dijous 11 de juliol, la terrassa de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), situat davant de la platja de la Barceloneta (Barcelona), acollirà la projecció de Lo imposible. I els divendres de juliol, l'escalinata i la plaça del campus central del CSIC a Madrid tornaran a convertir-se en un cinema a l'aire lliure en el qual es projectaran Tiburón, Lo imposible, Un amor y Volando juntos. 

Totes les sessions seran gratuïtes i inclouran una trobada prèvia amb personal investigador en la qual es tractaran, des del punt de vista científic, alguns dels temes plantejats en les pel·lícules. A més, les sessions tornaran a ser inclusives i accessibles per a persones amb alguna mena de discapacitat gràcies al subtitulat accessible, l'audiodescripció, la interpretació en llengua de signes o la utilització de bucles magnètics. 

CSIC de Cine a Barcelona: estrena marítima

La terrassa de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) acollirà per primera vegada una sessió de CSIC de Cine. Serà el dijous 11 de juliol amb Lo imposible. La pel·lícula estarà precedida d'un col·loqui en català en el qual es parlarà de tsunamis i de les noves tecnologies que s'utilitzen per a detectar terratrèmols. En la trobada intervindran Valentí Sallarès, director del centre, i les investigadores Sara Figueras, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), i Arantza Ugalde, de l’ICM-CSIC.

CSIC de Cine a Madrid: el mar, una mica més a prop

A Madrid, el cicle arrencarà el 5 de juliol amb Tiburón i continuarà el dia 12 amb Lo imposible: dues pel·lícules de culte que donaran peu per a parlar d'alguns dels desafiaments que planteja la Dècada dels Oceans, com les respostes davant els perills oceànics o la degradació dels ecosistemes i la biodiversitat marins. Completen la programació l'estrena recent Un amor, que es projectarà el 19 de juliol, i la cinta familiar Volando juntos, programada el 26 de juliol.

Quant de cert i quant de ficció hi ha a Tiburón? Quins prejudicis han recaigut sobre aquests animals arran de la pel·lícula? A més de per la seva banda sonora, per què aquesta cinta de Steven Spielberg continua sent una pel·lícula de culte? Anabel Colmenero i Claudio Barría, de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la Universitat de Barcelona respectivament, i cofundadors de l'associació Catsharks per a la conservació dels taurons, posaran llum a  aquestes qüestions. Amb ells, hi haurà la directora i guionista Ana Montserrat, qui aportarà les claus cinematogràfiques sobre aquesta pel·lícula de terror que, el 1975, va marcar un abans i un després en la imatge social dels taurons.

Lo imposible, dirigida per J.A. Bayona i protagonitzada per Naomi Watts i Ewan McGregor, segueix la tràgica experiència d'una família durant el tsunami que va assolar les costes de l'oceà Índic el 2004. Per a conèixer com s'originen aquests esdeveniments, si es poden predir i la manera d'alertar sobre ells, la sessió comptarà amb Valentí Sallarès, director de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), Mercedes Ferrer, de l’Instituto Geológico y Minero de España (IGME-CSIC) i Beatriz Gaite, de l'Instituto Geográfico Nacional.

La programació continuarà amb Un amor, pel·lícula d'Isabel Coixet basada en la novel·la homònima de Sara Mesa en la qual s' entrellacen temes com el retorn al rural, l'hostilitat, les pulsions, el gènere i, com no, l'amor. Petra Benyei, sociòloga experta en desenvolupament rural de l’Instituto de Economía, Geografía y Demografía (IEGD-CSIC), i l'escriptora i professora Coral Herrera, coneguda per la seva crítica al mite de l'amor romàntic, comentaran el film, que narra la vida de Nat (Laia Costa) després de mudar-se a un poble de l'Espanya rural.

Una sessió familiar tancarà la tercera edició de CSIC de Cine a Madrid. Elena Gazo i María José Suárez, del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC), tenen preparat un espectacle en el qual el públic de totes les edats aprendrà sobre l'origen dels ocells, el seu comportament, els seus moviments migratoris i la seva conservació. Amb elles, el campus central CSIC s'omplirà d'ocells… i d'ornitòlegs i ornitòlogues en potència. Aquesta serà l'avantsala de la projecció de Volando juntos, una cinta francesa de 2019 en la qual el director Nicolas Vanier recrea una història real: el viatge que emprenen un científic especialitzat en oques salvatges i el seu fill adolescent per a salvar a una espècie en perill d'extinció.

Inclusió i accessibilitat

Totes les pel·lícules tindran subtitulat accessible per a persones sordes i les trobades, que podran seguir-se en directe a través del canal de YouTube CSIC Divulga, comptaran amb intèrprets en llengua de signes i subtitulat en directe. A més, l'espai comptarà amb bucle magnètic per als qui usin audiòfon i el públic amb discapacitat visual tindrà a la seva disposició receptors per a l'audiodescripció de les pel·lícules en castellà.

Les persones que precisin d'audiodescripció, subtitulat en directe o interpretació en llengua de signes, així com aquelles amb alguna mena de discapacitat, podran sol·licitar les seves entrades escrivint a inclusion@csic.es.

Reserva d'entrades i informació pràctica

Totes les sessions són gratuïtes, però precisen de reserva prèvia. L'obertura de portes serà a les 20.45 hores i el tancament a les 21.15 hores, quan començaran les trobades amb el personal investigador. Les projeccions començaran pocs minuts després de les 22.00 hores. Les places es podran ocupar segons l'ordre d'arribada.

A Barcelona, la sessió comptarà amb 120 localitats. L’ICM-CSIC es troba al Passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, entre l'Hospital del Mar i les Torres Olímpiques. La parada Ciutadella-Vila Olímpica (línia L4 groga) és la més pròxima. El final de diverses línies d'autobús està a escassos metres del centre.

Sobre el CSIC de Cine

CSIC de Cine és un projecte de divulgació del CSIC, impulsat per la seva Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana (VACC-CSIC), que pretén posar sobre la taula qüestions d'interès social. 

“El CSIC és divers en les seves línies de recerca i la seva implantació territorial; per això, a més de triar pel·lícules de diferents temàtiques, hem volgut fer el salt a Barcelona i estendre així un projecte que acosta la ciència de manera amena i estiuenca, sense deixar de banda el debat i el pensament crític”, assenyala Pura Fernández, responsable de la VACC-CSIC. “La proposta de CSIC de Cine pretén situar la nostra seu central de Madrid i l’Institut de Ciències del  Mar de Barcelona a l'agenda cultural de cada ciutat”, afegeix. 

El projecte compta també amb la participació del Real Jardín Botánico (RJB-CSIC), l'Instituto Cajal (IC-CSIC) i l'ajuda de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.