Josefina Castellví presenta avui a CosmoCaixa el que va ser el primer laboratori de la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I.
Josefina Castellví presenta avui a CosmoCaixa el que va ser el primer laboratori de la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I. El mòdul de la base, que ha estat cedit pel CSIC i restaurat, quedarà instal·lat al Museu de la Ciència de Barcelona de l’Obra Social ”la Caixa” amb la finalitat de donar a conèixer la importància que va suposar que científics espanyols poguessin portar a terme campanyes científiques en aquest lloc extrem, inhòspit però de vital importància per al nostre planeta.
Per la restauració del mòdul, l’ICM i la UTM (Unitat de Tecnologia Marina) han proporcionat l’equipament científic de l’època per tal de recrear la gran aportació del primer grup d’investigadors catalans en unes condicions inhòspites.
I és que va ser amb la voluntat de tenir representació científica al continent més austral de la Terra que l’any 1986 quatre científics de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona —Josefina Castellví, Agustí Julià, Joan Rovira i el Dr. Antoni Ballester, que encapçalava l’expedició- van aconseguir, gràcies a l’ajut del programa antàrtic polonès, acampar a l’illa Livingstone, a uns 120 quilòmetres de la península Antàrtica. Aquest fet va representar la primera gran fita per posicionar la investigació espanyola dins el panorama internacional, ja que va permetre que Espanya pogués presentar la seva candidatura al tractat de l’Antàrtic. Dos anys després, arribaven els primers mòduls de la que seria la primera base antàrtica espanyola, la base Joan Carles I.
El mòdul quedarà exposat a l’espai permanent de Cosmocaixa a partir del 20 de novembre i es podrà visitar en horari del Museu.