News | 05 maig 2022

En memòria del nostre company Miquel Alcaraz

Share

Gran naturalista i amb un saber enciclopèdic, en Miquel era un amant del dibuix i la pintura.

Va participar en múltiples campanyes oceanogràfiques al Mediterrani, l'Atlàntic, l'Àrtic i l'Antàrtida / ICM-CSIC.
Va participar en múltiples campanyes oceanogràfiques al Mediterrani, l'Atlàntic, l'Àrtic i l'Antàrtida / ICM-CSIC.

El passat 30 d’abril ens va colpir la mort del nostre company Miquel Alcaraz. En Miquel, després de realitzar el doctorat a l’Instituto de Investigaciones Pesqueras (IIP) de Vigo, va tornar al IIP de Barcelona, l’actual Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), on va desenvolupar la seva tasca investigadora sobre el zooplàncton marí. Persona de grans coneixements i bon fer, molt vital i de gran humanitat va ocupar diversos càrrecs institucionals i va participar activament en el desenvolupament de l’oceanografia biològica del país.

La seva recerca es va centrar en l’estudi de l’ecologia del zooplàncton marí, i va participar en múltiples campanyes oceanogràfiques al Mediterrani, a l’Atlàntic, a l’Àrtic i a l’Antàrtida, sempre interessat en el paper del zooplàncton en els fluxos biogeoquímics del medi marí. 

L’any 1982 va rebre, conjuntament amb Rudi Strickler i G.-A. Paffenhöfer, el reconeixement de la National Science Foundation (NSF, EUA) per la seva investigació sobre els mecanismes que fan servir els copèpodes per alimentar-se, la qual va significar un canvi de paradigma i un gran avenç en el coneixement. Així mateix, en Miquel va ser un pioner en l’estudi de l’impacte de la turbulència de petita escala sobre el zooplàncton.

Gran amant del dibuix i la pintura

Gran naturalista i amb un saber enciclopèdic, en Miquel era un amant del dibuix i la pintura que, segons proclamava, “són capaços de proporcionar més informació que les fotografies” sempre que les observacions es facin de manera minuciosa i entenent el paper que les formes i estructures juguen en la naturalesa.

“Em fascina perdre uns minuts fent un esbós, prendre un apunt ràpid per fixar al paper, però sobretot a l'ànima, els objectes, emocions i vivències d'un viatge”, havia confessat alguna vegada en Miquel, que sempre que viatjava, fos per plaer o per feina, procurava portar amb ell un quadern de dibuix, llapis i una capsa d'aquarel·les de butxaca per no perdre’s cap detall de tot el que veia.

Recreant els viatges dels grans naturalistes, als quals era un gran aficionat, l’any 2011 va tenir la fortuna de poder participar en la Campanya Malaspina com a dibuixant. Aquesta experiència va resultar en una col·lecció de dibuixos d’organismes marins que han estat exposats a diversos indrets de l’Estat.

Des de l'ICM-CSIC, volem fer arribar a la seva família el nostre condol més sincer.

 

Paraules dels seus companys i companyes


"Moltes gràcies. La seva relació amb l'Institut ha sigut llarga i fructífera. Li ha donat els mitjans per desenvolupar la seva curiositat científica y ha trobat bons amics que han estat amb ell fins l'últim moment. Jo també he viscut tots aquests anys, que en són molts, seguint l'esdevenir del Centre.
Penso que en Miquel deixa un record plè de coses bones, vivències, trobades, viatges... Però per sobre de tot , a mi em deixa uns amics per sempre."
- Paqui


"Compartí muy poco tiempo con Miquel en una campaña a bordo del BO Hespérides, pero suficiente para comprobar su gran talento científico y como ilustrador naturalista;  además de poder disfrutar de su conversación, bromas, música y bailes, y las imitaciones de otro grande el Prof. Fernando Fraga, durante las horas larrrgasss de laboratorio. Mi sentido pésame a su familia, amigos y colegas." - Marta Álvarez


"Miguel, un honor compartir contigo la experiencia Malaspina, descubrir a una persona como tú siempre con buenas palabras y ánimo. El poco tiempo que pude compartir contigo, recibí de tú parte entusiasmo y buena predisposición, una ayuda para dar la vuelta a situaciones y convertirlas en arte. Muchas gracias." - Paloma


"Mi más sentido pésame a su familia y compañeros del ICM. Miquel deja una huella imborrable sobre todo como maestro amable, divertido y querido por todos los que le conocimos personalmente." - Antonio


"We can all be grateful for the contributions of Miquel to ocean science, and we celebrate the intellectual rigor and deep understanding that he provided.   But I am particularly grateful for his gift to us of his vision of the beauty of the world, so wonderfully and passionately expressed through his paintings and drawings.  I loved him for his mind and his heart, and will hold those memories of Miquel close to my heart." - Tim Cowles