El projecte BioPlatgesMet demana que la ciutadania col·labori per inventariar la natura de la costa mitjançant la plataforma de ciència ciutadana MINKA.
El corriol camanegre, la sargantana cendrosa, la blaveta comuna i el conill de bosc són algunes de les espècies de flora i fauna que es poden trobar durant l’estiu a les platges dels vuit municipis metropolitans: Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat. Amb l’arribada de l’estiu, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Institut Metròpoli i l’Institut de Ciències del Mar (ICM) - CSIC fan una crida a la ciutadania per col·laborar en el seguiment de la biodiversitat d’aquestes platges a través del projecte BioPlatgesMet. L’acció que es demana a la població és fotografiar la flora i fauna de les platges i les dunes mitjançant la plataforma de ciència ciutadana MINKA, disponible en web i app.
Cada estiu, les platges metropolitanes reben uns onze milions de visitants. David Piquer, tècnic de platges de l’AMB, remarca que “en aquesta època de més afluència tenim un doble objectiu: sensibilitzar sobre el fet que les platges són ecosistemes molt rics en biodiversitat i demanar la participació ciutadana per construir un inventari col·laboratiu de les espècies de flora i fauna locals”. Per això, un dels objectius de BioPlatgesMet és acostar la natura local de cada municipi a la població.
“És essencial que tothom entengui la importància de preservar aquests espais naturals, ja que són hàbitats crucials per a moltes espècies. Un exemple en són les dunes, que estan delimitades amb cordes en la majoria de les platges metropolitanes”, afirma Elena Domene, cap de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli.
Des que va començar el projecte BioPlatgesMet, el 8 de juny del 2022, s’han recopilat a MINKA més de 5.200 observacions de 599 espècies diferents, amb la participació de 137 persones.
“Des de l’ICM-CSIC validem totes aquestes dades que aporta la gent perquè tinguin un valor científic i es puguin utilitzar per a projectes de recerca i la gestió de les platges”, explica Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC.
De fet, el mes de maig passat, les dades de BioPlatgesMet ja es van incorporar al repositori global de dades GBIF (Sistema Global d’Informació sobre Biodiversitat), fet que contribueix al coneixement científic internacional. En paral·lel, les observacions de flora i fauna marines que es recullen a MINKA al llarg de l’estiu també entren a formar part de la BioMARató, una altra iniciativa de ciència ciutadana que té l’objectiu de reportar la biodiversitat de tot el litoral català.
Refugis de fauna per suportar l’estiu
Tenir un inventari de la biodiversitat de les platges i dunes metropolitanes és crucial per orientar les accions de gestió i protecció d’aquests ecosistemes. Un exemple destacat és la instal·lació d’un refugi de fauna a la platja de la Pineda de Castelldefels, construït amb materials orgànics, com troncs a la deriva, per mantenir la humitat i la temperatura baixa. Són estructures essencials per afavorir la biodiversitat a les platges metropolitanes, ja que ajuden a frenar la pèrdua d’hàbitat i les condicions extremes de l’estiu, i creen un entorn més estable i natural per a la fauna local.
“Aquest refugi proporciona un hàbitat segur per a molts animals, per exemple els rèptils, com la sargantana iberoprovençal, i els micromamífers, com el ratolí mediterrani. A més, té forats específics per a abelles i vespes solitàries, les quals són pol·linitzadores essencials per a l’ecosistema i inofensives per a la ciutadania”, apunta Piquer.
Concurs de fotografia per potenciar la participació
Avui també comença un concurs de fotografia organitzat per BioPlatgesMet, que consisteix a completar un “bingo” d’espècies que es poden trobar a les platges i dunes metropolitanes. Amb l’objectiu d’animar la gent a conèixer millor la natura que l’envolta i aprofitar les visites a la platja durant l’estiu per contribuir a la ciència, el concurs proposa buscar i fotografiar les espècies més característiques de la temporada. El certamen s’estendrà tot l’estiu fins el 15 de setembre. Les persones que obtinguin més puntuació, en funció de les espècies que trobin i pugin a MINKA, seran premiades amb lots i experiències especials per a amants de la natura.