Notícies | 28 Setembre 2023

La brossa marina impulsa l'arribada d'espècies invasores a la costa

Share

Un nou estudi de l’ICM-CSIC revela que les deixalles marines de la costa sud-oriental de l'Índia faciliten cada cop més la colonització d'espècies invasores, cosa que podria desestabilitzar l'ecosistema marí de la regió.

La acumulació de deixalles marines es dona sobretot a prop de ciutats altament poblades o destinacions turístiques / Gunasekaran Kannan.
La acumulació de deixalles marines es dona sobretot a prop de ciutats altament poblades o destinacions turístiques / Gunasekaran Kannan.

Un estudi científic pioner realitzat davant de la costa sud-oriental de l'Índia ha posat sobre la taula un problema mediambiental de gran importància: el risc creixent d'invasió d'espècies per colonització de deixalles marines. La investigació, publicada recentment a la revista Marine Pollution Bulletin, aprofundeix en la relació entre la contaminació per plàstics i la introducció d'organismes no autòctons a les aigües de l'Índia.

En els darrers anys, l'augment de les deixalles antropogèniques a l'oceà ha proporcionat una àmplia gamma de substrats per a la colonització d'organismes marins. Aquesta acumulació de deixalles marines, que es dona sobretot a prop de ciutats altament poblades o destinacions turístiques, ha esdevingut inadvertidament un vector per al transport d'organismes incrustants, cosa que pot tenir conseqüències ecològiques i econòmiques de gran abast.

Per a l’elaboració del treball, l'equip de recerca, dirigit per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l'Institut Sathyabama de Ciència i Tecnologia, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Abdelmalek Essaadi (UAE) i la Universitat d'Oslo (UiO), va dur a terme un examen exhaustiu dels organismes adherits a diversos tipus de deixalles, tant de plàstic com de vidre, cautxú, esponja d'escuma, tela, metall o fusta. Els seus meticulosos esforços van revelar una realitat sorprenent: un total de 3.130 espècimens o colònies pertanyents a set fílums i que representen 17 espècies.

Viatjant en la brossa marina

Concretament, els resultats desvelen la presència, en abundància, del musclo invasor Mytella strigata a les xarxes de pesca. "Aquesta troballa posa de relleu l'important paper de la brossa marina a l'hora de facilitar la propagació d'espècies invasores, alterant potencialment l'equilibri ecològic de les aigües de l'Índia", explica Gunasekaran Kannan, el primer autor de l'estudi.

"Els elements de les escombraries amb gran flotabilitat, com ara ampolles, boies i bosses de plàstic, albergaven abundants conjunts de macroinvertebrats, cosa que suggereix el seu gran potencial per al transport a llarga distància", afegeix Kannan.

Entre els organismes més habituals associats a les a la brossa marina figuren els briozous cosmopolites Jellyella tuberculata i J. eburnea, els percebes Lepas anserifera, Amphibalanus amphitrite i Amphibalanus sp., i les ostres Saccostrea cucullata i Magallana bilineata.

Combatre la contaminació per plàstics

Es tracta de la primera investigació que identifica les escombraries marines com a vector de dispersió d'espècies a l'Índia. "Els resultats revelen el creixent risc de colonització de plàstics per part d'espècies invasores al llarg de la costa sud-est de l'Índia. Això és especialment preocupant en un moment en què els plàstics s'estan convertint en un substrat cada cop més comú per als organismes marins, sobretot a l'Índia, que és un dels països que més contribueix a la contaminació per plàstics a l'oceà", explica Blanca Figuerola, membre del Grup Medrecover i última autora de l'estudi, que fa una crida a l'acció "per fer front a la contaminació per plàstics i les seves amenaces connexes a l'Índia".

"El predomini del plàstic amb organismes adherits a les escombraries marines és evident, ja que representa el 75,5% dels elements d'escombraries amb organismes incrustats trobats", assenyala l’Anna Sanchez-Vidal, professora agregada del Departament de Dinàmica de la Terra i els Oceans de la UB, membre del Grup de Recerca Consolidada en Geociències Marines de la UB i coautora de l'estudi.

"Per mitigar la introducció d'espècies invasores a través de les deixalles marines són imprescindibles campanyes eficaces de reducció i gestió de residus, educació i conscienciació. Les parts interessades locals i mundials s'han d'unir per abordar aquest problema crític i protegir els fràgils ecosistemes marins de la costa sud-oriental de l'Índia", afegeix Sanchez-Vidal.

L'equip ja va advertir en un estudi recent que els residus plàstics al mar estaven contribuint a la introducció i transport d'espècies marines no autòctones a la costa catalana. Davant d'aquest escenari, van decidir ampliar la recerca en altres regions en col·laboració amb altres universitats i centres de recerca, cosa que els ha permès publicar aquest darrer treball.

"Aquest tipus d'estudis són també eficaços per a la detecció primerenca d'espècies invasores. Tot i això, és essencial prioritzar la cooperació internacional per coordinar els esforços dirigits a reduir la proliferació de plàstics flotants i, en última instància, frenar el risc de transport d'espècies invasores entre oceans", conclou Figuerola.