Notícies | 16 Novembre 2020

L’ICM, el primer centre d’investigació marina que rep l’acreditació d’excel·lència Severo Ochoa

Share

La distinció busca finançar i acreditar aquells centres i unitats de recerca que demostren lideratge científic a escala internacional.

L'acreditació reforça la posició de lideratge de l'ICM en la investigació sobre el mar en l’àmbit nacional i internacional.
L'acreditació reforça la posició de lideratge de l'ICM en la investigació sobre el mar en l’àmbit nacional i internacional.

L’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona ha rebut l’acreditació del programa d’Excel·lència Severo Ochoa, la qual cosa el situa com a referent estatal en l’àmbit de la recerca marina. La distinció, atorgada pel Ministeri de Ciència i Innovació, busca d’una banda acreditar aquells centres i unitats públiques de recerca que demostren impacte i lideratge científic a escala internacional i col·laboren activament amb el seu entorn social i empresarial i, de l’altre, finançar-los per ajudar-los a implementar el seu pla estratègic. En tot l’estat espanyol, hi ha 16 centres que han rebut enguany les acreditacions Severo Ochoa o María de Maeztu a l’excel·lència.

L’ICM és el primer centre d’investigació marina de l’Estat Espanyol que ha estat reconegut amb aquesta acreditació i un dels pocs de recerca ambiental que l’ha aconseguida algun cop, la qual cosa reforça la seva posició de lideratge en la investigació sobre el mar en l’àmbit nacional i internacional.

Amb aquesta distinció, l’Estat Espanyol reconeix la importància de la recerca marina en la societat i s’alinea amb la tendència internacional on, per exemple, el programa marc que finança els projectes de recerca a Europa, l’Horizon Europe, inclou els oceans en un dels seus cinc eixos principals: la Missió “Healthy oceans, seas, coastal and inland waters”, que busca restaurar els ecosistemes marins degradats i promoure l’anomenada economia blava, entre d’altres.

D’altra banda, les Nacions Unides han declarat el període 2021-2030 com la ‘Dècada dels Oceans’. Durant aquests anys, l’ONU buscarà mobilitzar la comunitat científica, els polítics, les empreses i la societat al voltant d’un programa comú d’investigació i innovació tecnològica que garanteixi als països el compliment de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) núm. 14, que fa referència a la conservació i a l’ús sostenible dels oceans, els mars i els recursos marins.

El director científic de la proposta, Josep M Gasol, ha expressat el seu agraïment per l’acreditació, que és, en les seves paraules, “un reflex de l’excel·lent trajectòria científica del centre, format per uns 200 professionals de la recerca i la gestió científica que l’han convertit en el pol principal de coneixement sobre els oceans i la vida marina de la regió mediterrània”.

En referència a la proposta presentada, el director del centre, que celebrarà l’any que ve el seu 70è aniversari, Josep Lluís Pelegrí, ha apuntat que “és el resultat d’un procés de reflexió col·lectiu que ens ha ajudat a analitzar-nos en el present i a repensar-nos de cara al futur. Ens ha sortit de l’ànima, reflectint la nostra visió col·laborativa i transversal del que hauria de ser la ciència”.

Per la seva banda, Valentí Sallarès, vicedirector d'Estratègia Científica de l'ICM, s’ha mostrat confiat en el fet que la distinció “significarà un abans i un després en la trajectòria del nostre centre" i ha assegurat que haver-la obtingut “suposa un gran impuls i ratifica l'esperit d'equip que ha guiat el procés, a més de proporcionar-nos molta confiança en el treball realitzat i il·lusió per al futur".

El Ministeri ha anunciat ara els guanyadors definitius de la cobejada distinció, reservada a un grup molt reduït de centres de recerca. L’obtenció d’aquesta acreditació implica un finançament d’un milió d’euros anuals durant quatre anys i la dotació de 14 contractes predoctorals de quatre anys de durada cadascun, la qual cosa permetrà, no només enfortir les capacitats tecnològiques i de recerca de l’ICM, sinó que també incrementar la capacitat del centre per a realitzar accions concretes de sostenibilitat i cultura científica marina.

Amb tot, l’acreditació d’Excel·lència Severo Ochoa suposarà un salt qualitatiu en l’estratègia del centre i proporcionarà a l’ICM una sèrie d’oportunitats reservades només als centres d’excel·lència.

En total, en aquesta convocatòria s’han distingit 10 centres d’excel·lència Severo Ochoa. D’entre tots, l’ICM és l’únic que aconsegueix l’acreditació per primer cop. La resta ja la tenien i l’han renovada, com és el cas del Instituto de Ciencias Matemáticas (ICMAT), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i el Centre d’Investigació en Agrigenòmica (CRAG), tots ells pertanyents al CSIC.