Notícies | 02 Febrer 2023

L’ICM i el Gremi de Peixaters de Catalunya firmen un acord per aprofundir en l’estudi de l'economia del sector del peix

Share

El protocol romandrà vigent un total de cinc anys i servirà per analitzar a fons la cadena de valor del sector pesquer català.

La firma de l'acord s'engloba en un projecte finançat per la Unió Europea i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació / ICM-CSIC.
La firma de l'acord s'engloba en un projecte finançat per la Unió Europea i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació / ICM-CSIC.

L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona i el Gremi de Peixaters de Catalunya han firmat un acord de col·laboració per aprofundir en l’estudi de l’economia del sector pesquer. El protocol romandrà vigent un total de cinc anys i servirà per analitzar a fons la cadena de valor del sector pesquer català, posant especial èmfasi en els interessos econòmics de les peixateries i la conservació del medi marí.

“Volem comprendre millor el rol de les peixateries en la comercialització i la seva relació amb la gestió pesquera”, explica l’investigador de l’ICM-CSIC Miquel Ortega, que forma part de la comissió de seguiment de l’acord.

Per la seva banda, el president del Gremi de Peixaters, Àlex Goñi, emfatitza que “l’acord ens ajudarà a generar informació de qualitat i d'interès per als nostres agremiats, clients i el conjunt del sector”.

Mitjançant la firma d’aquest acord l’ICM-CSIC posa de manifest el seu compromís social i la seva voluntat de contribuir a millorar la situació del sector pesquer a través de la transferència del coneixement generat.

Pla de treball

L’acord firmat contempla la realització, durant els pròxims cinc anys, d'informes i activitats relacionades amb la promoció dels resultats de les investigacions dutes a terme.

El Pla de Treball previst per aquest primer any inclou la realització, per part de les investigadores i investigadors de l’ICM-CSIC, d’un estudi sobre la venda de peix d’origen Mediterrani a les peixateries de Catalunya a partir de les dades facilitades pels agremiats del Gremi de Peixaters.

Aquest document inclourà, entre altres, la llista d’espècies d’origen Mediterrani més venudes a les peixateries, el perfil dels compradors i les principals barreres per a la seva comercialització. Així mateix, analitzarà el rol que exerceixen les peixateries a l’hora de comprar el peix a la llotja.

“Aquests informes ens serviran per comprendre com millorar la gestió pesquera i garantir que les peixateries estiguin ben informades i siguin capaces de prendre decisions basades en la millor ciència disponible”, apunta en aquest sentit la investigadora de l’ICM-CSIC Marta Coll, que també forma part de la comissió de seguiment de l’acord.

La firma de l’acord s’engloba en el projecte “Millora del coneixement cientificotècnic per a la sostenibilitat de les pesqueries demersals de la Mediterrània occidental”, finançat pels fons Next Generation (Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència) de la Unió Europea i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a través d’un conveni amb l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO).