Notícies | 16 Desembre 2022

L'ICM reafirma el seu compromís de tolerància zero cap a la violència contra les dones

Share

El 25 de novembre passat es va llegir la Declaració Institucional contra la Violència contra les Dones a l'ICM i es va explicar l'aterratge al centre del Protocol de prevenció i intervenció davant de l'assetjament sexual i per raó de sexe del CSIC.

Segons dades de l'ONU, aquest tipus de violència afecta més d'un terç de les dones  / ICM-CSIC.
Segons dades de l'ONU, aquest tipus de violència afecta més d'un terç de les dones / ICM-CSIC.

El 25 de novembre passat, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona va reafirmar el seu compromís de tolerància zero cap a la violència contra les dones, que continua suposant una de les violacions de les dones els drets humans més generalitzades a tot el món.

Segons dades de l'ONU, aquest tipus de violència afecta més d'un terç de les dones i, actualment, es considera la manifestació més greu de la desigualtat cap a aquest col·lectiu, ja que atempta directament contra la seva llibertat i drets individuals. Per això, la seva eradicació és considerada una prioritat tant a escala nacional com europea, però també dins de l'ICM.

"L'ICM reconeix l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe en l'àmbit laboral com a formes de violència contra les dones que constitueixen una vulneració estructural dels drets humans. Des d'aquesta consideració, l'Institut reitera el seu compromís sòlid i ferm amb la igualtat efectiva entre dones i homes i amb l'eradicació de totes les formes de violència masclista (...)", segons es pot llegir a la Declaració Institucional contra la Violència Contra les Dones de l'ICM.

El document es va presentar el 25 de novembre passat en un acte institucional organitzat pel Grup de Treball d'Igualtat de l'Institut. Durant aquest període es van analitzar els resultats de l'enquesta sobre assetjament sexual realitzada pel CSIC l'any 2019 i l'enquesta interna realitzada per l'ICM a l'octubre, respecte a la percepció d'assetjament sexual i per raó de sexe al centre. Addicionalment, es van introduir alguns conceptes clau per comprendre aquest tipus de discriminació.

Així mateix, es va presentar l'aterratge, en l'àmbit intern, del Protocol de prevenció i intervenció davant de l'assetjament sexual i per raó de sexe del CSIC (2020), l'objectiu del qual és prevenir, detectar i sancionar qualsevol manifestació d'assetjament sexual o per raó de sexe que tingui lloc al centre. En aquest sentit, l'ICM incorpora una fase prèvia de comunicació i assessoria a càrrec de persones de referència de l'Institut que tenen el rol d'informar, assessorar i acompanyar davant casos d'assetjament sexual o per raó de sexe.

"La Declaració Institucional contra la Violència Contra les Dones de l'ICM posa sobre la taula la nostra voluntat de tolerància zero davant de qualsevol forma de discriminació basada en el sexe o en el gènere i contempla l'adopció de mesures institucionals dirigides a evitar qualsevol acte de violència física, sexual o psicològica contra les dones", exposa Valentí Sallarès, director de l'ICM.

Per acabar, a la part final de la trobada es va presentar la iniciativa #metooscience, liderada pel Grup d'Igualtat i l'associació ICM Young Researchers, que buscava evidenciar que la desigualtat de gènere continua sent present als centres de recerca. Per això, es van habilitar una sèrie de bústies i un formulari en línia que tenia com a objectiu recollir les vivències i reflexions d'aquelles persones que han estat víctimes d'algun tipus de discriminació o violència basada en el gènere. Els comentaris rebuts han estat molt diversos i destaquen els relacionats amb el paternalisme i el sexisme.

En total, van assistir a l'acte del 25 de novembre passat gairebé un centenar de persones, i 65 més el van seguir en línia, cosa posa de manifest la voluntat del personal del centre d'acabar amb aquest tipus de violència.

"Això ens dona forces per continuar avançant amb el nostre compromís amb la igualtat de gènere a la ciència i contribuir amb l'eliminació de les violències masclistes a l'entorn laboral", celebra el Grup d'Igualtat de l'ICM.