A l'“A Fons” d’aquest mes parlem dels principis de l’“Open Science” i del compromís de l’ICM-CSIC amb una ciència més inclusiva i accessible per a més persones.
En l’actual panorama de la investigació científica, els principis de l'Open Science, amb l'Open Access com una de les seves principals propostes, han cobrat una rellevància creixent. Allò que va començar com una lluita per l'accés obert a publicacions científiques ha evolucionat cap a un canvi molt més profund: la transformació del mateix sistema de recerca. Aquest mes d'octubre, coincidint amb la celebració de la "International Open Access Week", l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ha fet un pas endavant en organitzar una sèrie d'activitats que posen de relleu la importància d'aquesta transició.
Entre elles destaquen la xerrada del Dr. Ismael Ràfols, “Thinking of Open Science as a Transformation of the Research System”, en què l’investigador, del Centre for Science and Technology Studies de Leiden (Països Baixos) i chair de la Càtedra de la UNESCO sobre Diversitat i Inclusió en la Ciència Global, abordava l’Open Science com un canvi estructural en la ciència, seguint les recomanacions de la UNESCO sobre la Ciència Oberta; l'organització, per part dels ICM Young Researchers, d'un Escape Room sobre les diferents vies d'accés a les publicacions; o la projecció del documental The Paywall. The Business of Scholarship, que ofereix una crítica contundent al sistema actual de publicacions acadèmiques. Totes aquestes activitats s’emmarcaren dins del programa de la “Open Science Week” de l’ICM-CSIC.
De l'"Open Access" a l'"Open Science"
El concepte d'Open Access (Accés Obert) ha estat, durant molt de temps, l’eix central d'una campanya global que cerca garantir que els resultats de la recerca científica siguin accessibles per a tothom, sense restriccions econòmiques ni legals. Aquest moviment va sorgir com a resposta a les barreres imposades per les editorials acadèmiques tradicionals, que imposen alts costos per accedir als articles científics.
L'ICM-CSIC ha liderat iniciatives clau per superar aquestes barreres, essent un exemple destacat la revista Scientia Marina, que ofereix accés obert de tipus diamant. Aquest model permet que els autors i autores publiquin sense cost i que els lectors accedeixin lliurement al contingut de la revista, eliminant qualsevol tipus de barrera econòmica tant per publicar com per llegir els articles. Scientia Marina és una de les poques iniciatives d'aquest tipus dins del CSIC, i s'ha convertit en un pilar per a la difusió d’estudis científics en ciències marines, reforçant la missió de l'ICM de promoure el coneixement accessible i de qualitat.
L'Open Science és una evolució natural de l'Open Access, però el seu abast és molt més ampli. No es tracta només d'eliminar les barreres a les publicacions científiques, sinó de democratitzar la ciència fent-la més inclusiva, equitativa i accessible en totes les etapes del procés de recerca. Això implica compartir dades, mètodes, eines i programari des de l'inici d'un projecte, permetent que la comunitat científica pugui replicar, verificar i contribuir a la investigació de manera més efectiva. I és que, al final, la veritable ciència oberta va més enllà de fer arribar el coneixement a la comunitat científica, ja que també ha d’arribar a la ciutadania, fent que aquesta participi en els diferents processos de generació de coneixement.
Durant la seva xerrada a l'ICM-CSIC, el Dr. Ismael Ràfols, expert en polítiques científiques i diversitat en la ciència global, va explicar com l'Open Science s’ha de veure com un canvi estructural en el sistema de recerca. Segons Ràfols, aquest paradigma no només transforma la manera en què es difonen els resultats científics, sinó que també qüestiona les estructures de poder i les jerarquies tradicionals que han dominat la recerca científica durant dècades. I és que, al final, l'Open Science advoca per una major equitat i diversitat en la ciència, assegurant que investigadors de tot el món, independentment dels seus recursos, puguin accedir i contribuir al coneixement científic.
El compromís de l'ICM per la ciència oberta
La UNESCO defensa que l'Open Science no implica únicament obrir la recerca a altres científics, sinó també fomentar un diàleg obert amb altres sistemes de coneixement i involucrar actors socials en el procés científic. En aquest sentit, l'ICM promou activitats de co-creació i inclusió d'agents locals en els processos de recerca, com és el cas de les confraries de pescadors, entre d’altres. Així mateix, hi ha molts projectes que representen aquesta obertura cap a la societat, com Observadores del Mar, MINKA, CoastSnap o el Patí Científic, on es fomenta la ciència participativa i s'invita la ciutadania a col·laborar en la recol·lecció i anàlisi de dades.
Per la seva banda, el CSIC també ofereix eines per a recolzar aquesta transició cap a una ciència oberta. És el cas de programes com PROA, que dona suport econòmicament a la publicació d’articles en accés obert, o el repositori DIGITAL.CSIC, que facilita l'accés al públic general dels continguts publicats al mateix, assegurant que els treballs compleixin amb els principis de la ciència oberta i proporcionant visibilitat mitjançant l'assignació de DOIs als treballs dels investigadors. En aquest sentit, cal destacar que l'ICM ocupa el segon lloc pel que fa a outputs científics pujats a DIGITAL.CSIC, amb un total de 17.601.
Per a aquells que desitgen pujar conjunts de dades, DIGITAL.CSIC també ofereix plantilles i l'eina FAIR eva, que serveix per avaluar el nivell d'obertura de les dades. Quant al programari i codi font, el CSIC ajuda en la gestió de llicències d'accés obert i copyleft per a garantir que els desenvolupaments puguin ser utilitzats lliurement sense comprometre la protecció intel·lectual dels investigadors.
L'impacte de l'"Open Science"
Els principis de l'Open Science s'han anat institucionalitzant en els darrers anys a través de moviments com DORA o CoARA, mentre que Espanya compta des de l'any passat amb una Estratègia Nacional en Ciència Oberta i Catalunya ha adoptat també una estratègia pròpia en aquest sentit que es pot consultar aquí.
Per exemple, la majoria d'organismes de finançament ja exigeixen que les dades i publicacions derivades dels projectes que financen siguin accessibles de manera oberta. A més, l'impacte de la ciència oberta en la reputació dels investigadors també està canviant, ja que permet als científics demostrar el seu lideratge en la promoció de pràctiques responsables i transparents, la qual cosa pot repercutir positivament en la seva visibilitat i oportunitats de col·laboració.
En definitiva, mitjançant aquest text i l'organització de les activitats esmentades prèviament coincidint amb la celebració de la "International Open Access Week", l'ICM posa sobre la taula el seu posicionament a favor de l'Open Science i el seu gran potencial per democratitzar el coneixement científic, promoure una major equitat i millorar la qualitat de la recerca.