Notícies | 20 Juny 2024

Marta Estrada, una de les premiades en els Memorials Francesc Macià i Lluís Companys 2024

Share

També s’ha reconegut la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors per les seves iniciatives i bones pràctiques en ciència oceànica per a la millora de la salut dels fons marins. 

La recerca d'Estrada se centra en l’estudi de la distribució i dinàmica de les comunitats del fitoplàncton / ICM-CSIC.
La recerca d'Estrada se centra en l’estudi de la distribució i dinàmica de les comunitats del fitoplàncton / ICM-CSIC.

Els Memorials Francesc Macià i Lluís Companys 2024, que distingeixen persones i entitats destacades per la seva acció en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes, han volgut reconèixer aquest any la trajectòria de la investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) Marta Estrada Miyares, oceanògrafa centrada en l’estudi sobre la distribució i dinàmica de les comunitats del fitoplàncton en els ecosistemes marins, així com les seves interaccions amb els factors físics i biològics.

D’altra banda, s’ha premiat la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors per la seva tasca en la recuperació dels ecosistemes dels fons marins i les poblacions de les espècies de major importància econòmica de les pesqueries catalanes.

Coincidint amb la Dècada de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), els premis han volgut posicionar-se i reconèixer la labor de les iniciatives i bones pràctiques en ciència oceànica per a la millora de la salut dels fons marins. 

“Estic molt agraïda per aquest premi i pel fet que la Fundació Irla hagi adoptat la Dècada de las Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Dostenible (2021-2030) com a motiu del Memorial Lluís Companys d’enguany. Iniciatives com aquesta ens ajuden a apropar el coneixement del mar a la ciutadani”, celebra Marta Estrada.

D’altra banda, Joan Font i Pujol s’ha endut un guardó per la seva contribució com a actor, fundador i director de la companyia Comediants, que durant la seva trajectòria professional ha vinculat les arts escèniques amb la cultura popular i la identitat catalana com un element significatiu en l’imaginari de la ciutadania.

En la categoria col·lectiva, el jurat ha mencionat Publicacions de l’Abadia de Montserrat per la seva “continuada tasca editorial”, que ha permès produir un catàleg de més de 3.000 títols en història, literatura, llengua i cultura catalanes, i una de les revistes més emblemàtiques en català: Serra d’Or.

El lliurament dels memorials tindrà lloc a la Nit Irla 2024, que se celebrarà el dijous 20 de juny a les 19 hores, a l’Auditori Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès (Carrer Canuda, 6. Barcelona). La presentació anirà a càrrec de l’actual president de la Fundació Irla, Joan Manuel Tresserras, qui passarà el relleu públicament a l’actual president Raül Romeva, encarregat de tancar la Nit Irla d’aquesta edició.