Notícies | 18 Novembre 2022

Més de 300 persones visiten l’ICM durant la Setmana de la Ciència

Share

Les visites han pogut conèixer de primera mà les línies de recerca principals i els projectes més actuals de l'institut.

Una dotzena de centres escolars han visitat l'Institut durant les Jornades de Portes Obertes / ICM-CSIC.
Una dotzena de centres escolars han visitat l'Institut durant les Jornades de Portes Obertes / ICM-CSIC.

Aquesta setmana, l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona ha rebut la visita de més de 300 persones amb motiu de la celebració de la Setmana de la Ciència 2022, on s'engloben les Jornades de Portes Obertes de l'Institut. Així mateix, aquest any s'ha projectat un documental de producció pròpia del centre i s'ha organitzat un debat amb estudiants de batxillerat.

En total, han visitat l'Institut una dotzena de centres escolars de tot Catalunya, diverses famílies i públic general. Durant les Jornades de Portes Obertes, els visitants van poder gaudir de tres tallers realitzats per personal, tant de l'ICM-CSIC com de la Unitat de Tecnologia Marina (UTM), que gestiona les bases i les embarcacions oceanogràfiques, i de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), tots allotjats al mateix edifici.

A més, ahir es va projectar el documental "Relats del Canvi Global. Capítol 1: El Delta de l'Ebre, produït per l'ICM-CSIC i LCATM amb el suport de la FECYT, i avui ha tingut lloc el debat [R]evoluciona la vida a l'oceà, una activitat organitzada en col·laboració amb l'IBE dirigida a estudiants de batxillerat en què se'ls ha proposat dissenyar una forma de vida que s'adapti a un oceà canviant com el que tenim ara.

Pel que fa a les propostes de les Portes Obertes, l'ICM-CSIC va oferir el taller antàrtic, un clàssic de cada any, xerrades sobre el desglaç de l'Àrtic, els fons marins, la salinitat del mar, l'estudi d'aquest des de l'espai i els models numèrics emprats per a la investigació oceanogràfica. Així mateix, petits i grans van poder gaudir dels tallers d'assessorament pesquer, el microscopi electrònic o una darrera proposta sobre desenvolupament embrionari.

Per la seva banda, l'IBE va oferir un taller sobre la biodiversitat de les papallones i un altre sobre paneroles, mentre que la UTM va desplegar als seus laboratoris les boies, els robots i altres instruments que es fan servir per a recopilar dades de la columna d'aigua i el llit marí als vaixells oceanogràfics.

"Aquest any estem especialment contentes, ja que les places es van omplir més ràpidament que mai, cosa que prova l'interès de la gent per conèixer el mar i el seu paper en aspectes tan rellevants com ho és la regulació del clima de la Terra", expliquen els integrants del Comitè de Cultura Marina de l'ICM-CSIC, a càrrec de l'organització de les jornades.

Les Jornades de Portes Obertes de l'ICM-CSIC són un dels moments més rellevants del centre, ja que permeten tant a l'alumnat com al públic general accedir als espais on es desenvolupa el coneixement científic, entrant en contacte directe amb els laboratoris i els equips de recerca.