L'ICM-CSIC és un dels coordinadors d'aquest projecte que pretén incorporar els fongs aquàtics als programes de seguiment de la biodiversitat a tot Europa.

El projecte europeu MoSTFun (acrònim de "Monitoring Strategies and Tools to address knowledge gaps on aquatic Fungal biodiversity"), que compta amb l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) com a un dels seus coordinadors, ajudarà a monitorar la biodiversitat dels fongs aquàtics a tot Europa. La iniciativa, finançada per l'Associació Biodiversa+ de la UE, busca proporcionar estratègies i eines de seguiment per acabar amb les llacunes actuals de coneixement sobre la biodiversitat de fongs aquàtics.
Es tracta de microorganismes que viuen en ambients tant marins com d'aigua dolça i duen a terme funcions de gran importància dins els ecosistemes. Així, per exemple, exerceixen de descomponedors microbians de la fullaraca vegetal terrestre en rierols i llacs, tot i que també poden actuar com a descomponedors i paràsits del fitoplàncton en llacs i aigües costaneres. Així mateix, estudis recents han demostrat l'adequació del seu ús per a la biomonitoratge de l'estat ecològic dels ecosistemes aquàtics.
"La societat és conscient de la pèrdua de biodiversitat que es produeix en organismes superiors com els animals o les plantes. Tanmateix, aquesta es produeix a tots els nivells, inclosos els microorganismes, que exerceixen funcions clau a la natura. Per això, és necessari fer un seguiment exhaustiu dels mateixos a fi de protegir els ecosistemes naturals", exposa Albert Reñé (ICM-CSIC), principal investigador responsable del CSIC a MoSTFun. Segons Reñé, "això és especialment clau als sistemes marins i, en concret, a les zones costaneres i estuarines, on l'estudi d'aquests organismes s'ha descuidat tradicionalment".
Els fongs als programes de seguiment
En els pròxims tres anys, MoSTFun desenvoluparà les eines i els coneixements necessaris per incloure els fongs aquàtics en els programes de seguiment de biodiversitat europeus. Per això, compta amb un nodrit grup d'expertes i experts en biomonitorització i conservació, i estableix col·laboracions amb els programes de monitoratge ja existents per garantir que els fongs aquàtics hi trobin el seu lloc. A més, la iniciativa pretén interactuar estretament amb tots els agents implicats i els usuaris finals per crear la motivació i impuls necessaris per incorporar les eines i els coneixements generats per MoSTFun dins les polítiques de conservació de la biodiversitat.
"Els fongs aquàtics contribueixen de manera molt important al bon funcionament i estabilitat dels ecosistemes. Si com a societat ens importa la salut dels ecosistemes, necessitem comprendre i monitorar com està canviant la biodiversitat dels fongs aquàtics en el temps i espai, per a la qual cosa cal que s'incloguin en els programes de monitoratge estandarditzats", explica Andreas Bruder (SUPSI), el coordinador de MoSTFun. Segons l'expert, "MoSTFun està fent els primers passos cap a aquesta meta".
Entre els integrants de la iniciativa, expertes i experts en ecologia molecular, micologia, ecologia, observació de la Terra, conservació i biomonitoratge, es troben equips de recerca amb seu a Estònia, Alemanya, Itàlia, Noruega, Espanya, Suècia, Suïssa, Canadà i Estats Units.