Notícies | 22 Abril 2021

Neix Espaigea, el nou espai de divulgació de la geologia a Catalunya

Share

La plataforma, en la creació de la qual ha participat l’ICM, s’adreça a tota la ciutadania interessada, però incideix especialment en la comunitat educativa.

La web disposa d’una secció on es centralitzen les agendes de les entitats adherides / Espaigea
La web disposa d’una secció on es centralitzen les agendes de les entitats adherides / Espaigea

Espaigea és el nom del nou espai virtual de divulgació de la geologia i de les ciències de la Terra a  Catalunya. La plataforma  està oberta  a totes les entitats i institucions d’aquest camp científic i busca connectar les institucions, associacions, entitats, museus, centres d'interpretació o divulgadors, entre d’altres, que realitzen activitats relacionades amb la geologia i les ciències afins.  

L’objectiu d’Espaigea és posar-les en valor i donar-les a conèixer per millorar i incrementar la formació, la cultura i els aspectes de la recerca científica que aporten coneixement geològic a la ciutadania. En la creació d’aquesta nova eina hi han participat dos centres del CSIC a Catalunya: Geociències Barcelona-CSIC (GEO3BCN) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM).

“Espaigea permetrà fer arribar a la ciutadania recursos i temàtiques científiques de divulgació en l’àmbit de la geologia marina, des de processos que afecten a l’evolució de les nostres costes i platges, fins a aspectes relatius als riscos geològics i recursos energètics i minerals dels fons marins”,  exposa Pere Puig, cap del Departament de Geociències de l’ICM.

“Serà una bona eina per ajudar a difondre i donar visibilitat a la geologia que es fa a Catalunya i per posar en relleu la seva importància per a la nostra societat”, considera  Joan Martí, director de Geociències Barcelona del CSIC (GEO3BCN).  “Justament la manca de consciència sobre la necessitat de la geologia i totes les geociències per el desenvolupament de la nostra societat es el que fa Espaigea sigui una eina necessària”, afegeix Martí.

Un altaveu de referència per a la ciutadania

Aquesta nova iniciativa neix per a ser un altaveu de referència de les diferents activitats de divulgació de la geologia que es fan a Catalunya i assegurar-ne la seva difusió. És per això que la web disposa d’una secció on es centralitzen les agendes de les entitats adherides i on s’hi pot trobar informació sobre conferències, seminaris, debats, webinars, cursos, jornades, tallers, exposicions o sortides de camp.

A més, a la secció anomenada Territori, s’hi mostren, de manera georeferenciada, les instal·lacions, els equipaments, les infraestructures i els espais físics o virtuals des d’on es facilita informació geològica de Catalunya de manera permanent. En aquest mapa en línia s’hi pot trobar la informació d’universitats, centres de recerca, museus, panells informatius, centres d’interpretació, llocs d’interès geològic o d’altres instal·lacions singulars relacionades.

Espaigea també contribueix a difondre tot tipus de publicacions i recursos, en suport material o digital, que acostin les persones al coneixement de les ciències de la Terra de forma general i al patrimoni geològic de manera específica. S’hi poden trobar recursos didàctics, llibres, revistes, guies de camp, blocs, webs, vídeos, podcasts, articles de divulgació científica o projectes educatius, entre d’altres.

La plataforma s’adreça a tota la ciutadania interessada, però incideix especialment en la comunitat educativa. D’aquesta manera, s’enumeren activitats formatives, recursos didàctics i eines que contribueixin a la formació i l’actualització científica del professorat en el camp de les ciències de la Terra.