Notícies | 11 Desembre 2020

Un centenar d'assistents a la primera trobada de les Comissions d'Igualtat del CSIC impulsada per l'ICM

Share

La jornada, desenvolupada en el marc del projecte europeu LeTSGEPs, ha estat organitzada per l'ICM en coordinació amb la Comissió d'Igualtat i la Comissió de Dones i Ciència del CSIC.

La celebració de la trobada s'emmarca en el projecte europeu LeTSGEPs
La celebració de la trobada s'emmarca en el projecte europeu LeTSGEPs

La jornada, desenvolupada en el marc del projecte europeu LeTSGEPs, ha estat organitzada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM) en coordinació amb la Comissió d'Igualtat i la Comissió de Dones i Ciència del CSIC.

La celebració de l'esdeveniment, que ha reunit a un centenar de professionals de més de trenta centres, instituts i unitats del CSIC, s'emmarca en el projecte europeu Leading Towards Sustainable Gender Equality Plans in Research Institutions (LeTSGEPs), que persegueix la implementació de Plans d'Igualtat de Gènere que integrin el pressupost amb enfocament de gènere als centres de recerca i universitats del consorci del qual forma part l'ICM.

La primera trobada de les comissions d'Igualtat dels centres del CSIC, celebrada ahir 10 de desembre de forma online, respon a un triple objectiu: la presentació oficial del projecte europeu LeTSGEPs; l'impuls a la creació de la Xarxa de Comissions d'Igualtat del CSIC; i la reflexió al voltant dels mecanismes de coordinació entre la Comissió d’Igualtat del CSIC i les Comissions d’Igualtat dels Centres, així com l’articulació del Pla d'Igualtat del CSIC amb els plans dels centres del CSIC a partir de l'experiència de l'ICM.

La jornada començava amb una inauguració a càrrec de la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, que ha subratllat el compromís amb la igualtat que manté l'entitat que presideix: "El CSIC vol aconseguir la igualtat en tots els àmbits del seu personal investigador, d’administració i tècnics".

La presidenta ha destacat que la tasca de la Comissió Dones i Ciència, des que es va crear l'any 2002, "ha estat notable" i, com a mostra, ha afegit que la disminució del sostre de vidre ha estat "substancial": passant des dels 2,33 punts el 2002 als 1,35 en l'actualitat.

En aquest sentit, Menéndez ha ressaltat que, des de l'aprovació del primer Pla d'Igualtat del CSIC el 2013 i el segon Pla el 2015, es realitzen informes anuals de seguiment per avaluar l'abast del mateix. A més,  amb l’objectiu de posar en valor la feina dels centres del CSIC a favor de la igualtat, s'ha s'ha instaurat el "distintiu d'acreditació en igualtat de gènere", que va ja per la tercera edició. Però "cal seguir treballant més i amb més afany", ha conclòs la presidenta.

A continuació, ha intervingut Josep Lluís Pelegrí, el director de l'ICM, que ha rebut recentment el distintiu de Centre d'Excel·lència 'Severo Ochoa'. Pelegrí ha fet referència a la feina que s'està duent a terme a l'Institut en matèria d'igualtat de gènere: "L'ICM vol ser un centre de ciència que fomenti la col·laboració en tots els àmbits. Una col·laboració des de i per a la igualtat, especialment la de gènere, una cooperació que s'enriqueix gràcies a les complementarietats i accepta les diferències sense que aquestes imposin jerarquies".

Seguidament, Pilar López Sancho (CSIC) ha exposat la feina de la Comissió d'Igualtat del CSIC; mentre que Beatriz Esteban (CSIC) ha abordat el Pla d'Igualtat del CSIC; i, finalment, Francisca Puertas ha explicat la tasca de la Comissió de Dones i Ciència del CSIC.

El tancament d'aquesta primera part institucional de la trobada ha anat a càrrec de l’Elena Torrecilla (ICM), que ha explicat els projectes de gènere que s'estan duent a terme amb fons de la Unió Europea. Per la seva banda, Esther Garcés Silvia Donoso (ICM), han presentat el projecte europeu LeTSGEPs i com entenen des de l'ICM l'articulació dels Plans d'Igualtat del centre amb el Pla d'Igualtat del CSIC.

La segona part de la trobada s'ha iniciat amb la socialització de recorreguts, experiències de treball i articulació en xarxes per part de les Comissions d'Igualtat de diferents centres del CSIC. Han donat veu a les a aquestes experiències Sara Soto (ICM), Rosa Fernández (IBE-CSIC), Elena Gómez (IPBLN-CSIC), Cristina Carnerero (IDAEA-CSIC), Silvia Gallego (ICMM-CSIC), Anna May (ICMAB-CSIC) i Josefa Masegosa (IAA-CSIC). L'ICMM-CSIC i ICMAB-CSIC han compartit igualment el que ha significat l'obtenció del distintiu d'Igualtat del CSIC.

A continuació, i amb l'objectiu d'avançar en la configuració de la Xarxa de Comissions d'Igualtat dels centres de el CSIC, s'han organitzat grups de discussió per concretar mecanismes d'articulació entre les comissions, però també entre el Pla d'Igualtat del CSIC i els Plans d'Igualtat que es van elaborant en els diferents centres.

Als grups de discussió s'ha evidenciat una gran diversitat de recorreguts de les diferents comissions d'igualtat en relació amb la seva formació, pressupost i actuacions. Entre les conclusions finals de la trobada figuren la necessitat de crear comissions d'igualtat per centre, així com crear comunitat i donar visibilitat a les comissions ja creades

Així mateix, els assistents han demanat suport a la Xarxa de Comissions per compartir coneixements, bones pràctiques i per avançar en la implementació de mesures de gènere. Finalment, s'ha considerat clau la formació i capacitació -a diferents nivells- - del personal i el reconeixement de la formació en igualtat com a mèrit.

La trobada ha tancat amb el compromís de seguir fent passos ferms cap a la institucionalització de la igualtat efectiva de gènere en els centres del CSIC i per a això es traça una agenda d'accions per a la Xarxa sota el lideratge de la Comissió d'Igualtat de el CSIC.

Sobre LeTSGEPs

LeTSGEPs és un projecte europeu de la convocatòria Science With and For Society (SWAFS, per les seves sigles en anglès) i està dotat de més de dos milions d'euros que aporta la Comissió Europea a través del seu Programa de Recerca i Innovació Horitzó 2020.

El consorci de LeTSGEPs l'integren, a més de l'ICM, la Universitat RWTH Aachen (Alemanya), l'Institut de Matemàtiques de l'Acadèmia Sèrbia de Ciències i Arts de Belgrad (Sèrbia), la Università degli Studi di Messina (Itàlia), la Facultat d'Economia de la Universitat de Tirana (Albània), la Max Planck Society (Alemanya), i la CY Cergy París Université (França), sota el lideratge de la Università di Modena i Reggio Emilia (Itàlia).

El projecte promou la integració de la igualtat de gènere en l'àmbit de la recerca, des de la carrera científica fins als continguts de la investigació, incloent-hi el procés pressupostari i d'adjudicació de recursos. Amb la formulació de plans d'igualtat de gènere i la seva articulació amb pressupostos amb enfocament de gènere, LeTSGEPs pretén impulsar el disseny i implementació de mesures que condueixin a un canvi institucional sistèmic i abordar el biaix de gènere en les organitzacions participants.

LeTSGEPs, que va arrencar aquest gener, té una durada de quatre anys. Durant aquests mesos inicials l'ICM està duent a terme un diagnòstic transversal sobre la situació de la igualtat de gènere, i està participant en accions de formació amb l'objecte de formar el personal del centre en matèria de gènere. La feina dels propers passos inclou la formulació d'un Pla d'Igualtat per a l'ICM, entre altres.