Situat al sud-oest de la conca mediterrània, la muntanya ha estat batejada amb el nom de Francesc Pagès, en memòria del científic de l'ICM, biòleg i gran expert en plàncton gelatinós i meduses.
Situat al sud-oest de la conca mediterrània, la muntanya ha estat batejada amb el nom de Francesc Pagès, en memòria del científic de l'ICM, biòleg i gran expert en plàncton gelatinós i meduses. El mont Francesc Pagès va ser cartografiat en el marc de la campanya internacional SARAS, a bord del vaixell oceanogràfic Ramon Margalef, i apareix recollit en l'Atles de les Muntanyes Submarins de la Mediterrània i Estructures Similars que ha publicat recentment la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. L'homenatge es deu a la proposta de Gemma Ercilla, del Departament de Geociències Marines de l'ICM, "pel seu prestigi com a biòleg i per la seva qualitat humana, posada de manifest en les nostres nombroses converses a l'institut i en trobades esporàdiques a l'estranger", argumenta la investigadora.
L'atles
Editat per Maurizio Würtz i Marzia Rovere, compta amb la col·laboració d'una vintena d'experts entre els quals figuren les científiques de l’ICM Gemma Ercilla i Belén Alonso. En ell es descriuen més de 242 muntanyes submarines i altres elements del relleu del fons Mediterrani. A més de la descripció cartogràfica, les fitxes de les muntanyes i accidents submarins recollits en l'atles també inclouen informació sobre els seus ecosistemes i biodiversitat. En definitiva, "es tracta d'una extraordinària recopilació de totes les muntanyes existents a les diferents conques mediterrànies; es presenten les seves característiques morfològiques així com detalls sobre les comunitats bentòniques i pelàgiques associades a les muntanyes", assegura Ercilla.
El document està orientat a facilitar la investigació oceanogràfica i al mateix temps es presenta com un recurs per a accions de conservació i presa de decisions polítiques. Segons Gemma Ercilla "la cartografia del relleu submarí és important perquè ens il·lumina el fons marí, ens permet conèixer com és i al mateix temps és bàsica per abordar nombrosos estudis de les diferents disciplines que abasta l'oceanografia".
Malgrat l'avenç que suposa disposar d'un document d'aquesta envergadura, encara queda un enorme nombre de regions per explorar en els nostres mars i oceans. "Fins i tot en les zones amb cartografies prèvies, l'avenç tecnològic permet obtenir imatges de major resolució, imprescindibles per entendre la complexitat de molts dels processos geològics i físics que condicionen els relleus submarins i els seus ecosistemes", conclou la investigadora.
Altres homenatges
L'Atles inclou més muntanyes submarines dedicades a la memòria de científics i de la ciència en general, com el mont Ramon Margalef, dedicat al cèlebre ecòleg i vaixell de l'Instituto Español de Oceanografía amb el qual es va portar a terme la campanya SARAS. Així mateix, científics d'una altra campanya a bord del vaixell Hespérides, van batejar un altre mont submarí de la mar d'Alborán amb el nom de l'embarcació.
Document de referència
Marzia Rovere, Maurizio Wurtz (eds.). “Atlas of the Mediterranean seamounts and seamount-like structures”. UICN, 2015.
Francesc Pagès en el laboratori de dissecció de l'ICM, amb diversos exemplars de medusa. Foto: E. Broglio.